A1 Wallet – удобен и достъпен дигитален портфейл

В днешно време сме свидетели на все повече приложения, които предлагат новата функционалност дигитален портфейл. Какво обаче означава този термин? В общи линии използвате приложение на телефона си, от което управлявате финансите си и дори можете да извършвате безконтактни разплащания. От известно време подобно решение с по-разширени възможности предлага и A1 – A1 Wallet.

Предложението на телекома използва платформата на българския финансов стартъп Phyre, която ми е добре позната като решение и надеждност на предоставяните услуги. Портфейлът на A1 е достъпен за всички, дори и за тези от вас, които не са потребители на други услуги на компанията. Приложението е налично за всички популярни мобилни платформи – Android, AppGallery и iOS, а това е добра новина, тъй като можете да го използвате независимо какъв смартфон имате.

Регистрацията става в няколко бързи стъпки, а отскоро е необходимо и да верифицирате самоличността си (заснемане на личната карта и лицето), което се изисква поради приложени наскоро нормативни промени. След това можете директно да започнете да използвате услугата. Вписването може да става чрез избрания от вас PIN код или с пръстов отпечатък.

Дигитален портфейл

Основната функционалност на A1 Wallet е да служи именно за дигитален портфейл, който ни улеснява в ежедневието. Опцията за извършване на разплащания или изпращане на пари е достъпна след като заредите сметката си с пари от карта или чрез банков превод на персоналния IBAN, който получавате.

След зареждане можете вече свободно да използвате директно телефона си за безконтактни плащания, като при първото плащане ще трябва да изберете услугата като такава по подразбиране и да активирате NFC функционалността (ако сте с Android телефон). В iOS тя работи през Apple Pay. А как стават самите плащанията? Когато сметката ви е готова, отваряте приложението, влизате в секция Плащания, натискате бутона Pay (плати), въвеждате PIN кода си или се оторизирате чрез пръстов отпечатък и поставяте телефона си върху терминала за безконтактно плащане. Толкова е лесно.

Използвах услугата в магазини, ресторанти, плащане на битови сметки и т.н. Макар не всички търговци да приемат картови плащания, в повечето случаи имате такава опция, а това от своя страна означава, че не е необходимо да носите големи количества пари в брой или реалните си банкови карти. Освен това е налична опция и за плащане чрез сканиране на QR код.

Онлайн плащания можете да осъществявате чрез виртуалната карта, която получавате безплатно.

Пращане и получаване на пари

Освен, че можете да плащате лесно, можете да пращате и получавате пари на приятели, които използват A1 Wallet или Phyre. Това става директно през листата с контакти, която виждате в приложението. Освен това по същия начин може даден ваш приятел или роднина да ви изпрати пари през програмата. Тази функционалност позволява да споделяте сметката си в заведение, след като някой я е платил – останалите му пращат пари през приложението. Налична е опция и за получаване или изпращане на пари чрез банков превод.

Отчет

И докато получаването на пари е хубаво нещо, плащането невинаги е свързано с положителни емоции. Все пак A1 Wallet предлага възможност да следите разходите си в секцията за отчет, която е достъпна от малка икона в горния десен ъгъл на приложението. Тук виждате детайли за това колко, кога и за какво сте платили. Налична е и разбивка по сектори – ресторанти, лична грижа и т.н. В основния екран на приложението виждате последните движения, включително и зарежданията и преводите, които сте получили.

Карти за лоялност

Най-вероятно всеки от вас има множество карти за лоялност, които дават отстъпки или достъп до услуги и намаления. В повечето случаи тези карти не се побират в стандартния портфейл, което означава, че често ги оставяме вкъщи. По този начин не можем да ги използваме ефективно при нужда.

A1 Wallet има подходящо решение за тези случаи, тъй като в него можете да въведете почти всичките си карти и да ги използвате при повечето търговци. За целта е наличен съответният раздел в секция карти. Добавянето става чрез сканиране с камерата на телефона или ръчно. След това при нужда отваряте този каталог и представяте картата на търговеца. Доста удобна функционалност, която може да помогне на много от нас в ежедневието.

Цени и тарифи

Налични са два плана на A1 Wallet – Standard и Premium, като по подразбиране започвате с първия от тях. Услугата е без месечна такса, такава за издаване на виртуална карта, както и за зареждане с банков трансфер, трансфер между А1 Wallet потребители и плащания. Зареждането с карта също е безплатно, но за първите 12 месеца от регистрацията. За трансфер чрез банков превод има такса от 1 лв., а таксата за обмен на валута е 2% от сумата. При получаване на средства от различен източник, също има такса 0.9% от сумата.

План Premium е с месечна такса 5.99 лв., но е безплатен за клиентите на мобилна услуга от А1 с добавката А1 Wallet Unlimited. Две са основните разлики спрямо стандартния план, като на първо място мога да отлича това, че зареждането с банкова карта е безплатно и след първите 12 месеца от регистрация. Освен това трансферите чрез IBAN превод също са безплатни.

Заключение

A1 Wallet, по подобие на други такива услуги, дава достъп до някои сериозни улеснения в ежедневието. Чрез дигиталния портфейл можете не само да плащате безконтактно, да получавате и изпращате пари, но и да разполагате с всичките си карти за лоялност на едно място. Дори в стандартния си план услугата е безплатна, което означава, че няма да ви натовари с допълнителни разходи или такси, а това определено е положителна черта. Приложението е лесно за употреба и може да пести време в ежедневните ни задачи, като ви препоръчвам и сами да го изпробвате.

Pavlin Lukanov

2 thoughts on “A1 Wallet – удобен и достъпен дигитален портфейл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *