Ревю: TP-Link Archer A7

Все повече производители пускат на пазара безжични рутери, които покриват новия стандарт Wi-Fi 6 (ax), а това от своя страна прави решенията базирани на предходния стандарт (ac) по-достъпни. Един добър такъв пример е моделът, с който ще ви запозная днес, а именно TP-Link Archer A7.

Дизайн

Рутерът не е от най-компактните, но това разбира се се корени и във факта, че той предлага някои разширени функционалности. Конструкцията му е в черен цвят, а горната част е съставена от три блока и е с гланцово покритие. Отпред откриваме LED индикаторите за активност, а отзад са трите фиксирани антени, портовете и бутоните за включване WPS и ресет.

Отдолу е налична решетъчна повърхност, а освен това са видими четири крачета и слотове за монтаж на стена. В комплект с рутера идват още мрежови кабел, захранване и ръководство за бърза инсталация.

Основни характеристики:

  • Безжичен стандарт: Wi-Fi 802.11ac
  • Честотни ленти: 2.4 GHz до 450 Mbps и 5 GHz до 1300 Mbps
  • LAN: 4 x Gigabit
  • Антени: три фиксирани RP-SMA
  • USB 2.0 порт
  • Поддържа IPv4 и IPv6
  • Размери: 243 x 160.6 x 32.5 мм

Първоначалната настройка на рутера е изключително лесна, като освен по традиционния начин през браузер, можете да използвате и мобилното приложение Tether. Това улеснява значително бързия старт. Разбира се може да има и забавяне в зависимост от изискванията на вашия доставчик. Впоследствие през приложението можете да управлявате редица аспекти на рутера, а пълните настройки са достъпни през уеб браузер.

Archer A7 поддържа безжичния стандарт Wi-Fi 802.11ac, който предлага до 3 пъти по-високи скорости на трансфер спрямо предходното му поколение 802.11n. Общата скорост е 1.75 Gbps, като тя е разделена между двете честотни ленти – 2.4 GHz до 450 Mbps и 5 GHz до 1300 Mbps. Както виждате скоростите са доста високи, но в случая става дума за трансфера между рутера и свързаните устройства. Скоростта на достъп до Интернет зависи от тази, която предоставя доставчикът ви на Интернет. При мен тестът за скорост на Ookla показа близо 200 Mbps.

Наличието на две честотни ленти позволява гъвкаво разпределение при свързването на различни устройства. По този начин не може да се претовари едната лента и това да доведе до забавяне на скоростите. По-леките задачи като браузинг, работа с пощата и други подобни могат да се извършват по 2.4 GHz лентата, докато задачи с интензивен трафик като онлайн игри и стрийминг на HD видео могат да се изпълняват по 5 GHz лента, едновременно.

Покритието на сигнала е добро и при оптимално позициониране без проблеми ще получите стабилен сигнал в тристаен апартамент например.

Archer A7 поддържа всички популярни протоколи за безжична защита, а това са 64/128-битово WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK криптиране.

За бърза жична връзка могат да бъдат използвани четирите Gigabit LAN портове, а това прави модела подходящ за свързване на NAS устройства, както и на редица компютри. Към това е достъпен и USB 2.0 порт за споделяне на файлове и мултимедия със свързани мъм мрежата устройства или през FTP сървър.

Сред интересните функционалности, които признавам си лично аз не съм използвал досега в нито един рутер, е възможността за създаване на мрежа за гости и в двете честотни ленти. Това обаче може да е от полза ако използвате устройството в офиса си например.

Заключение

Цената на TP-Link Archer A7 в свободна продажба е около 140 лв., което го прави добър избор ако искате да оборудвате дома или офиса си с надеждно решение за бърз трансфер. Наличието на две честотни ленти дава опция за разпределение на трафика според нуждите и свързването на множество устройства, без забавяне на връзката.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *