Интервю с организаторите на PowerUp!2020: Големият финал ще бъде онлайн и с безплатен достъп

Дни преди големия финал на PowerUp!, който ще се състои на 25 юни, Ви представяме интервю с представители на организатора на събитието InnoEnergy. Финалът ще бъде изцяло онлайн и ще имате възможност да го гледате след регистрация на сайта на събитието.

Вече научихме за част от финалистите и отново ставаме свидетели на идеи, които ще допринесат за подобряването на света около нас. Можете ли да споделите с нас, колко стартъпа участваха в тазгодишното издание на конкурса и какво можем да очакваме от тазгодишните финалисти?

До крайния срок 10-ти март, 425 стартъпа от 24 страни от Централна и Източна Европа се регистрираха за състезанието PowerUp!, организирано от EIT InnoEnergy. Относно участниците (включващи стартъпи, бързо развиващи се компании и МСП) – тази година отбелязахме рекорден брой от 360 отговарящи на изискванията стартъпи, които се съревноваваха в националните състезания за Стартъп на годината. Тези нововъзникващи компании са с дейности в сферата на енергетиката, мобилността, отоплението, чистите технологии, чистия въздух и умните технологии.

Процесът на подбор и държавните финали бяха проведени онлайн в периода от началото на април до края на май. Във всяка страна съдиите се фокусираха както върху потенциала за успех в глобален мащаб на представените идеи и решения, така и върху потенциала им за дългосрочно развитие на жизнеспособни продукти и услуги.

След държавните финали, 14-те най-обещаващи стартъпи спечелиха правото да се състезават на големия финал за титлата „Стартъп на годината в Централна и Източна Европа“. В допълнение към стойностните предложения от ключови за InnoEnergy партньори като Amazon Web Services или Vestbee, финалистите ще спечелят финансови награди на обща стойност 65 000 евро.

Разкажете ни за успешните стартъпи, които са подкрепени от InnoEnergy.

ЕIT InnoEnergy е начело на развитието на енергоспестяващи, екологични, устойчиви технологии и е твърд привърженик на иновативните нови решения с потенциал за оформяне на бъдещето. В допълнение към финансовата подкрепа и инвестициите, професионалната мрежа и огромният набор от предлагани услуги на EIT InnoEnergy, заемат ключова роля в изследователския и бизнес растеж на своите партньори. Портфолиото от услуги на EIT InnoEnergy включва продуктово развитие и подобрение, пилотни проекти, стратегии за комерсиализация, въвеждане и разширяване на международните пазари, както и разнородни възможности за финансиране. Повече информация можете да намерите на уебсайта: https://www.innoenergy.com/

Успешните истории на InnoEnergy

Northvolt (Швеция)

Разположен в Северна Европа, с текуща пазарна оценка от 1,6 млрд. евро, Northvolt е най-големият европейски производител на литиево-йонни батерии. През 2019 г. InnoEnergy, със съдействието на Европейски Институт по Иновации и Технологии и ЕС инвестираха 5,8 млн. евро в програмата на Nortvolt „Revolt“, допринасяйки за общото увеличение на капитала до 9,3 млн. евро. InnoEnergy подкрепиха Northvolt в осигуряването на заем в размер на 350 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Програмата “Revolt” на Northvolt има за цел да приложи най-новите открития в ефективни методи за рециклиране на материали; в програмата е включено и изграждането на пилотен завод за рециклиране на батерии, последван от пълномащабен такъв, разположен в Skellefteå през 2022 година, където е и седалището на компанията.

Skeleton Technologies (Естония)

Създаден като естонски изследователски екип от шест души през 2009 г., подкрепеният от InnoEnergy производител на графенови ултракондензатори, „Skeleton Technologies“, е признат за един от най-обещаващите млади бизнеси, допринасящи за преноса на енергия и опазване на климата. Компанията спечели през 2018 г. Награда SET (Start Up Energy Transition) в категорията за иновативна мобилност. Ултракондензаторите, известни още като суперкондензатори, са устройства за съхранение на енергия, които предлагат висока плътност на мощността, почти моментално зареждане и разреждане, висока надеждност и изключително дълъг живот. KIC InnoEnergy инвестира 4 млн. евро в Skeleton Technologies, но финансирането не беше единственото предимство на партньорството. През 2017 г. естонската компания получи заем от 15 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, за да развие в пълен мащаб технологиите и амбициите си.

Големият финал е насрочен за 25-и юни. Ще бъде ли отново част от събитието impact’20 или ще бъде изцяло онлайн и какво могат да очакват зрителите?

Поради ограниченията, прилагани в резултат на глобалната пандемия от коронавирус, тази година Големият финал ще бъде онлайн. Събитието, шестият пореден финал, организиран от EIT InnoEnergy, ще се проведе на 25 юни. Освен презентациите, представени от финалистите, публиката ще има възможността да чуе и ексклузивна реч. Освен това, тези, които се присъединяват към събитието, ще имат възможността за онлайн комуникация.

Платформата, хостваща събитието, основният говорител и възможностите за комуникация в мрежата, ще бъдат обявени през следващите дни. В допълнение, към инвеститорите, индустриалните професионалисти и партньорите, организаторите очакват и широката общественост да се присъедини към събитието, затова решиха да направят Големия финал отворен за всички.

Повече информация за състезанието можете да намерите на: https://powerup.innoenergy.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *