Ревю: Xiaomi Mi Electric Scooter (M365)

Споделете публикацията:

От доста време имах желание да изпробвам за по-дълго време електрическа тротинетка, а сега това ми се отдаде благодарение на предоставената от А1 България тестова бройка на един от най-популярните модели у нас – Xiaomi Mi Electric Scooter. Устройството може да бъде закупено с абонаментен план на изплащане или в брой и от телекома.

Mi Electric Scooter има награда за дизайн от reddot, което е доказателство, че моделът разполага със стилна визия. Той разчита на стабилна платформа, която е поставена върху две гуми, а при всяка от тях е добавен и калник, което е полезно при наличието на минимални водни препятствия. Кормилният лост е мястото, в което откриваме уредите за управление, включително лостовете за газ и спирачка, както и звънец.

Добавени са необходимите светлоотразителни елементи и сигнална светлина на задния калник. Правят впечатление още дисковата спирачка на задното колело и прибиращата се стойка. Металната конструкция има IP54 рейтинг за устойчивост на прах и кал, както и изпръскване с вода. За по-лесно транспортиране, тротинетката може бързо да бъде сгъната в компактна форма. В комплект с модела идват две резервни гуми и преходник за помпа.

Основни характеристики:

Мощност на мотора: 250W (500W пикова)
Макс. Скорост: 25 км/ч, 18км/ч с Cruise control
Максимален обхват: 30 километра
Максимален наклон: 14 градуса
Батерии: 30 x 18650mAh
Време за пълно зареждане: 5 часа
Максимален товар: 100 кг.
Диаметър на гумите: 8.5 инча
Размери: 1080 х 430 х 1140/490 мм, 12.5 кг.

Mi Electric Scooter може да бъде пусната в експлоатация доста бързо след като я разопаковате. Свързването на основните компоненти е лесно, като за целта трябва да използвате включения в комплекта инструмент. Разбира се, след това премахвате предпазните лепенки и при необходимост зареждате батериите и напомпвате гумите.

Идеалната повърхност за каране на тротинетката е гладка, например асфалт, като тя може да се справи и с някои минимални неравности, но не и с големи дупки. Преди да подкарате Mi Electric Scooter трябва да я включите чрез поставения на кормилото бутон, а над него има LED индикатори за нивото на заряда. След това давате лек тласък с единия крак и натискате газта – подвижен лост вдясно на кормилото.

Системата за спиране включва дискова спирачка на задното колело, която се активира чрез лост отляво на кормилото. Освен това при отпускане на газта се разчита на технология за регенериране на енергия, която може да бъде настроена през приложението Mi Home в три режима. Освен, че чрез нея се намалява скоростта, зареждате и вградените батерии, а това помага за постигането на по-голям пробег.

Говорейки за пробега, вградените батерии позволяват изминаването на до 30 километра, което обаче може да бъде постигнато в оптимални условия – гладка и равна повърхност. Максималната скорост е 25 километра в час с опция за включване на Cruise Control режим при до 18 км/ч, това отново става през приложението. Наличен е още енерго-ефективен режим, а спирачният път е 4 метра при сухо асфалтово покритие.

Обширната платформа, върху която стъпвате, е доста стабилна с гумирано релефно покритие. Вечер можете да разчитате на фар с мощност 1.1W и LED светлина на задния калник.

Несъмнено едно от най-големите удобства на тротинетката е бързото ѝ сгъване в удобна за носене с ръка форма. Това става лесно чрез сваляне на задържащия лост в основата и захващане на звънеца към калника. По този начин можете да вземете Mi Electric Scooter със себе си в магазин или офис, както и да я оставите в багажника на колата си.

Приложението Xiaomi Home дава възможност за настройване на различни функционалности, включително интензитет на регенериране на енергия, Cruise Control, постоянно включен стоп и ъпгрейд на системния софтуер. Освен това тук имате информация за заряда на батерия и данни за изминатото разстояние и т.н.

Впечатления досега

Тротинетката се кара лесно и бързо ако имате оптимални условия за това. Разбитата инфраструктура, включително дупки и неравномерна настилка на тротоарите, представлява сериозно предизвикателство. Моделът се държи стабилно на пътя и не срещнах проблеми с баланса например. Издръжливостта на батерията е доста добра, като разбира се трябва да следите новото на заряда.

Ръкохватките на кормилото са от мека гумирана материя и дават комфорт и стабилен захват, дори при продължително каране. Шофирането в тъмна обстановка е възможно благодарение на ефективния фар, светлоотразителни елементи и светлина на задния калник. При всички положения трябва да внимавате за пешеходците, тъй като тротинетката не издава много силен звук. Все още нямам наблюдения при каране върху мокра повърхност. Иначе моделът се сгъва бързо и лесно, а това е от голямо значение при пренос и съхранение. Разбира се няма как да пренасяте по-обемист или тежък товар с него, но това не е и идеята.

Заключение

Xiaomi Mi Electric Scooter (M365) е един отличен представител на този тип продукти, които стават все по-популярни. Тротинетката е особено подходяща за използване в градски условия, като пести време, а и позволява намаляването на вредните емисии ако се използва за алтернатива на друго превозно средство като автомобил например. Mi Electric Scooter е компактен и със стилна визия, като може да бъде практично решение за персонална мобилност. Можете да откриете модела от А1 тук!

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *