ИКЕА FYRTUR – достъпни щори за умния дом

Съвременният дом се сдобива с все повече умни домакински уреди и джаджи, които могат да бъдат управлявани с гласови команди и отдалечено. Днес ще ви запозная с едно от решенията за умен дом от ИКЕА, а именно щорите FYRTUR/KADRILJ.

Преди това обаче започвам с една добра новина за потребителите и феновете на шведската компания от Североизточна България. През есента предстои да отвори врати новият концептуален магазин на ИКЕА в Delta Planet Mall във Варна, който ще бъде разположен на три нива с обща площ от 8000 кв.м.

В него ще можете да намерите над 3500 налични за покупка продукти, както и заведение за хранене и магазин за шведска храна. ИКЕА България е в процес на подготовка и обучение на 120 служители, които ще са част от бъдещия магазин.

А сега към главния герой на ревюто – умните щори

Преди вече доста време имах възможност да изпробвам, а и да ви запозная със системата TRÅDFRI на ИКЕА, която е в основата на предложенията за умния дом на компанията. Миналата година шведската верига въведе и две нови серии щори – FYRTUR и KADRILJ, които могат да бъдат управлявани с безжично дистанционно или чрез гласови команди. Разликата между двете серии е в пропускливостта на светлината, като първата от тях, FYRTUR я блокира, докато при KADRILJ тя се пропуска частично.

Ролетните щори са с различна широчина и дължина 195 см., като могат да бъдат монтирани по единично или една до друга в зависимост от прозорците, които искате да закриете. Освен удобството на безжичното управление те предоставят и два варианта за закачане – на тавана или на стената.

Монтаж

Щорите се монтират върху два елемента, които се прикрепят към стената с по два винта. Най-трудната част е пробиването на дупките, трябва внимателно да измерите разстоянието и да използвате нивелир за постигане на равно позициониране. Освен това предварително се снабдете с дюбели и винтове – 6×35/4х45 вършат чудесна работа. След това „щраквате“ щорите върху елементите. Инструкциите за монтаж са добре описани и ви съветвам да ги следвате стриктно.

Тази част приключва с добавянето на включената в комплекта батерия, която е добре да заредите предварително.

Управление с дистанционното

С щорите получавате безжично дистанционно, чрез което можете лесно да ги управлявате от помещението в което са поставени. Комуникацията между дистанционното и щорите става през USB модул, който се включва в захранващ адаптер.

Дистанционното работи с предоставената в комплекта батерия, като след сглобяването му можете да го залепите или монтирате с винтове на желана от вас позиция. Щорите могат да бъдат използвани почти веднага след свързване на комуникационния модул, който има бял светодиод индикиращ, че връзката е осъществена.

Дистанционното има два бутона, които съответно навиват и развиват щората. Можете да правите това и без дистанционно, чрез двата бутона до секцията за батерията. С долния спускате, а с горния вдигате щората. Необходимо ще е и да фиксирате максималната дължина на спускане, а това става след като ръчно я настроите и натиснете два пъти, който и да е от двата бутона на нея (инструкция в мобилното приложение). Скоростта на навиване/развиване не е висока, но това не е и необходимо, тъй като имате време за реакция и да преустановите движението.

И гласово управление

Стигаме до още по-интересната част, а именно възможността за безжично и отдалечено управление. За целта ще ви е необходимо отделното Gateway устройството TRÅDFRI, което се свърза лесно към домашния безжичен рутер, следвайки стъпките в приложението IKEA Home smart (Google Play или App Store). След това към този централен хъб се свързва дистанционното, а в последствие комуникационният модул и самите щори. Процесът е описан стъпка по стъпка и отнема няколко минути.

За да можете да управлявате гласово уредите трябва да свържете приложението на ИКЕА с Google Assistant или Amazon Alexa. При избор на системата на Google ще ви е необходимо и приложението Google Home, с което да управлявате умните уреди. След като направите и това, можете да използвате гласовия асистент за регулиране на щорите и дори за създаване на график (чрез опцията routines в асистента), в който те да се спускат и вдигат.

С опцията за отдалечено управление можете например да зададете вдигане или сваляне на щорите докато се прибирате или след като сте излезли от вкъщи.

Заключение

ИКЕА FYRTUR/KADRILJ са доста приятно попълнение в портфолиото на шведската верига. Те имат семпъл дизайн, който може да се впише в разнообразни интериорни конфигурации. Тук добавената стойност идва от възможността за безжично управление с дистанционно или чрез гласови команди (изисква се допълнителен модул). Това може да ги превърне в ефективен и полезен аксесоар от умния ни дом. Цените започват от 189 лв. и варират според типа и размера на щората, като достигат до 279 лв.

Pavlin Lukanov

One thought on “ИКЕА FYRTUR – достъпни щори за умния дом

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *