Бизнесът в търсене на нови начини за разплащания

В условията на здравна криза, 67% от българските предприемачи споделят, че са променили начина на предлагане на продукти и услуги, а 54% от тях продължават да търсят алтернативни решения за отдалечени покупки и разплащания. Това сочат данните от проучване, поръчано от Settle Group сред близо 12 000 представители на малкия и среден бизнес в Европа, сред които и над 500 български компании.

46% от българските участници в изследването заявяват, че увеличението на приходите е основната причина за въвеждане на решение за получаване на поръчки и плащания чрез приложения за мобилни плащания. За почти една трета от тях най-важна е цената на таксата за приемане на плащане, а за 27% е най-важно да достигнат до нови потребители.

Мобилната свързаност и разплащателните алтернативи

Според главния изпълнителен директор на Settle Даниел Дьодерлайн, България е сред страните с високи нива на свързаност, което е основният фактор за развитието на безконтактните технологии и плащането през телефон. Очакванията са през 2022 г. в България потребителите със смартфон да достигнат 4,13 млн. души.

Базираната в Норвегия финтех компания Settle оперира на 22 пазара, като от тази година предлага своите услуги и на българския пазар. Компанията повече от десетилетие развива платформа за финансови услуги, като сред разработките ѝ е и първата платформа за мобилни плащания в Скандинавските страни (mCash), която в последствие е придобита от най-голямата норвежка банка Sparebank.

Мобилното приложение на Settle позволява мигновени разплащания с едно плъзване. Потребителите могат да поискат или изпратят пари от и към всеки телефонен номер, като могат да добавят текст или снимки към запитването. Предвидена е и възможност за добавяне на всички налични банкови карти. Освен това е улеснено и заплащането на фактури, които след това се съхраняват в самото приложение.

Мрежата свързва потребители и бизнес на друго ниво – с един клик, магазинът става видим в приложението и потребителят може бързо да го открие и направи разплащане. Но, това което наистина отличава приложението, е възможността за получаване персонализирани оферти – търговците могат да създават QR кодове за своите оферти или разпродажби и да ги промотират в приложението.

Умерен оптимизъм

Проучването сочи още, че 37% от запитаните български компании, очакват кризата да отмине и да се върнат към „нормалния“ си бизнес отпреди кризата в период от 1 до 2 години. 21% от анкетираните считат, че никога няма да не се върнем към предкризисното си поведение, а 19% от компаниите са по-оптимистични и очакват ситуацията да се нормализира до 3 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *