Банковата карта се превръща в билет за автобуса

Споделете публикацията:

Дългоочакваната еволюция в билетната система на градския транспорт в София вече се случва. От вчера Центърът за градска мобилност, заедно с Банка ДСК, въведе възможността за безконтактни разплащания в градския наземен транспорт. Потребителите могат да използват като платежно средство своите дебитни или кредитни карти, издадени от банки в страната или чужбина, както и карти, издадени от финтех компании, включително чрез мобилни NFC портфейли.

Благодарение на възможността за безконтактни разплащания, при всички видове наземен обществен транспорт в София, пътниците трябва да доближат картата, мобилния си телефон или смартчасовника до валидатора. Таксуването чрез системата може да стане с всяка дебитна или кредитна карта, независимо от банката-издател.

Системата отчита незабавно всяко пътуване, а в края на деня банката, издател на картата, регистрира направените плащания. Потребителите могат да проследят този процес, както през електронното си банкиране, така и през уеб портала на ЦГМ, както и лесно да удостоверят изрядността си на контрольорите.

От началото на пандемията, по данни на Mastercard, безконтактните плащания на вътрешните пазари в ЕС бележат ръст от средно 30%, а 18% от всички безконтактни плащания вече се правят с мобилен телефон.

„Свидетели сме колко бързо през последната година технологиите навлязоха и се настаниха трайно в живота ни. Предизвикателствата, с които се сблъскахме, стимулираха и най-резервираните от нас да започнат да банкират през мобилен телефон, да пазаруват онлайн и да плащат безконтактно с банкова карта. Дигитализацията не е в бъдещето, тя е настояще. Затова за е важно, че съвместно с нашите партньори от Visa и Центъра за градска мобилност, успяхме да предоставим решение на жителите и гостите на София, което ще улесни придвижването им и ще отговори на нуждите им за безопасно, лесно и сигурно плащане за транспорт в рамките на града. С внедряването на тази услуга, реализирана от нашето дъщерно дружество ДСК Мобайл, отново доказваме, че сме отговорна компания, фокусирана в предоставянето на иновативни решения в полза на цялото общество“, заяви Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Сред новостите е и електронната карта, която може да бъде зареждана и платена онлайн. За целта е необходимо пътникът да се регистрира в сайта на ЦГМ, да заяви картата си да я вземе от пункт за продажба на ЦГМ. След това може да зарежда електронната си карта онлайн.

Това е поредната стъпка към дигитализация на разплащанията за електронни билети в градския транспорт. Дългоочакваната електронна система струва 85 млн. лева без ДДС и ще бъде изплащана до 2028 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.