Възраждат почерка на Васил Левски чрез дигитален шрифт

Проект за възраждане почерка на Васил Левски в съвременната дигитална среда стартира Националната картова и платежна схема (НКПС). В рамките на инициативата е създаден общодостъпен цифров шрифт на Апостола на Свободата. Проектът е иницииран от филолога Стефан Пеев. Това е част от поредица инициативи, с която НКПС ще положи основите за създаване дигитална култура на българската писменост.

Разработката и достигането на дигиталния шрифт до широката общественост отнема на автора повече от 7 години. За създаването му са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Шрифтът съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци. Така създадените с шрифта текстове могат да се доближат до своеобразния характер на „живото“ писане на Левски.

Дигиталният шрифт на Васил Левски ще бъде предоставян безвъзмездно, след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

Инициативата на НКПС се подкрепя от Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *