ЕС предлага използването на USB-C от всички смартфони, а и други устройства

Европейската Комисия обяви плановете си да принуди производителите на смартфони, а и други електронни устройства да използват USB-C порт за зареждане. Това решение, ако бъде прието, ще засегне най-вече Apple, която използва алтернативно решение, Lightning. Идеята е да се намалят електронните отпадъци, като хората използват старите си зарядни и кабели при покупка на нови устройства.

Освен смартфоните, това правило ще засегне таблети, слушалки, портативни говорители, конзоли и фотоапарати. Освен това стандартите за бързо зареждане ще трябва да са взаимосъвместими. За да се превърне във закон, редактираната Radio Equipment Directive трябва да премине гласуване в Европейския Парламент. След това компаниите ще имат 24 месеца, за да се съобразят с новите правила.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1440996773653323782

Предложението следва гласуване в ЕП през януари миналата година, когато бяха приети нови правила за общи зарядни. Към 2016 електронните отпадъци в ЕС са достигнали 12.3 милиона метрични тона. През 2018 около 29% от продадените в ЕС телефони са били с USB-C, 21% с Lightning, а около 50% са използвали стария Micro USB стандарт. Оттогава делът на USB-C със сигурност се е увеличил значително.

Досега се разчиташе на доброволен принцип в посока за използване на единен стандарт, но това не се оказва достатъчно. Междувременно безжичното зареждане също започва да се използва все по-често, но основно в смартфони от висок клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *