HBO Max пуска българския филм “Нямаш място в нашия град”

“Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от Smarty Pants Shooter е първата HBO Max копродукция от България. Историята на миньорския град Перник, разказана през ежедневието на група футболни фенове, е селектирана от редица международни фестивали, а есента филмът ще бъде достъпен за гледане в стрийминг платформата HBO Max от широка публика у нас и в още над 15 държави в Европа.

Документалният филм-наблюдение се фокусира върху футболна агитка от родния град на режисьора – Перник. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор. За тях това е цел, в която виждат възможност Перник да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град.

Камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже какво се крие под коравия външен вид на героите. Днес синовете на миньорите често са изправени пред безработица и липса на възможности. Режисьорът изследва живота им с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си и децата си.

Николай Стефанов е роден и израства в Перник и често е свидетел на клишираните възприятия, с които свързваме бившия индустриален град. С течение на времето той напуска града, но много от неговите приятели остават. Двадесет години по-късно Николай се връща в Перник, за да се изправи пред миналото си и да разкаже историята на града и на хората, с които е израснал.

Към филма има значителен фестивален интерес, което е изключително признание за документално заглавие от България. Световната му премиера бе в края на март на престижния фестивал за документално кино CPH:DOX в Копенхаген в конкурсната секция Next:Wave, където бе забелязан от Variety. Следващите селекции са на стартиращите тази седмица Vision du Réel в Швейцария и Movies that Matter в Холандия. По-късно през годината “Нямаш място в нашия град” ще участва в международната състезателна програма на Krakow Film Festival в Полша, както и на други известни фестивали, преди да стане достъпен в платформата на HBO Max през есента.

“Нямаш място в нашия град” е четвърта документална копродукция на HBO от България. Миналата година излезе “Тихо наследство” на режисьора Петя Накова, копродукция с Контраст Филмс, а “Бетонни фараони” на Йордан Тодоров и Хотел Рай на София Тзавелла, и двата продуцирани от АГИТПРОП, са част от съдържанието на платформата вече десет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *