В България ще има световен център за изкуствен интелект и информатика

Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT лидери, начело със SiteGround, правят безпрецедентна инвестиция в първия по рода си център в Източна Европа, наречен INSAIT (институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии). INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети.

INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а световно известни учени от САЩ, Израел, и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

INSAIT е финансиран от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години. Водещите технологични компании Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева – Google и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services с близо 7 милиона лева.

Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround, един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори, сред които Васил Терзиев, Богомил Балкански, Иван Осмак, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Станимир Василев, Светозар Георгиев, Христо Христов, Любомир Минчев, Иво Евгениев.

Мисията на INSAIT е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации, а така също и в център на нова екосистема с пряко въздействие върху развитието на страната. Това е повратна точка в усилията за създаване на високотехнологична и конкурентна икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост, и за преодоляването на негативни тенденции като обезлюдяване и т. нар. изтичане на мозъци.

За да изпълни своята мисия, INSAIT планира да развие изследователски и образователни програми на световно ниво, които обхващат основите и приложенията на изкуствения интелект и компютърните науки. Подкрепата, която получава от българското правителство, световните технологични гиганти и технологичната индустрия в България, ще позволи на INSAIT да привлече учени от световна величина в тези области. Амбицията на INSAIT e да обучи следващото поколение визионери, висококвалифицирани изследователи и технологични лидери. Това ще насърчи най-добрите млади таланти да останат и да се върнат в страната, ще създаде повече възможности за работа в региона и ще осигури подходяща среда за предприемачи, успешни технологични стартъпи и партньорства.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения интелект. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително на наградата “Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009). Той е единственият българин носител на две престижни награди на Европейския съвет за научни изследвания (3 милиона лева през 2016 г. и 4 милиона лева през 2021 г.). Проф. Вечев е също предприемач и основател на три успешни високотехнологични стартъпа, известни в международен мащаб. Изпълнителен директор на института е инженер Борислав Петров, технологичен предприемач, развил успешна кариера в Германия и Швейцария и завърнал се в България.

INSAIT беше открит днес от министър-председателя Кирил Петков на специално събитие днес в зала 3 на НДК пред представители на академичната и бизнес общност в България и гости от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *