Онлайн пазаруването: предимства, предизвикателства, подходи

Онлайн търговията като концепция представлява процес на купуване, продаване, размяна на стоки, услуги, информация посредством новите технологии и интернет. Преди пандемията тя бе запазено пространство за определен тип хора, предимно млади и в зряла възраст, които се възползваха от предимството да пазаруват онлайн определен тип продукти: дрехи, интересни подаръци, книги. Често, това бяха брандови продукти, рекламирани в интернет пространството и социалните мрежи.

Пандемията даде тласък на онлайн пазаруването по очевидни причини: карантини, социална дистанция, прехвърляне на работното място у дома. Този тласък действаше в две посоки.

Първо, увеличи се броят на хората, които купуват и които продават онлайн. Създадоха се платформи, сайтове за пазаруване, съществуващите такива се подобриха. Създателите на онлайн магазина KikiRiki, запознати с онлайн търговията на детски играчки, отчитат интересни тенденции в поведението на потребителите. Последните започват да търсят играчки от устойчиви материали, както и такива, които стимулират ранното детско развитие. Родителите започват да ценят повече играта и преживяването, която задава детската играчка, отколкото самата играчка.

Второ, разшири се диапазона на този пазар. В него вече са включени широка гама продукти, услуги, информация, преживявания: от хранителни стоки и бижута, детски акумулаторни джипове и картини до мебели, къщи, възможност за образование, за професионална квалификация, курсове за личностно развитие и редица други. Възможностите са безкрайни.

От гледна точка на потребителите сред предимствата на онлайн пазаруването спадат:

 • Спестяване на време.
 • Намаляване на разходите. Цената на един продукт може бързо да бъде сравнена и да бъде намерена най-ниската възможна. Клиентът вече има достъп до всякакви пазари, което допълнително му гарантира, че ще намери стока с качество и цена, които отговарят на неговите нужди.
 • Увеличен комфорт. Човек може да пазарува по всяко време на денонощието и от всяко възможно място.
 • Бърз и постоянен достъп до информация. С един клик клиентът може да намери информация за продукт/услуга, от която има нужда. Четенето на ревюта от други клиенти също е добра база данни с информация. Самият клиент може да напише ревю, с което да повлияе върху потенциални клиенти.
 • Връзката потребител-продавач лесно може да бъде нарушена, ако клиентът не е удовлетворен.
  От гледна точка на търговците, занимаващи се с онлайн търговия, предимствата са:
 • Увеличени приходи
 • Намалени разходи за поддръжка на физически магазин
 • Повече възможности за задържане на клиенти, превръщайки ги в лоялни.
 • Повече възможности за изграждане на доверие между потребител – продавач
 • Развитие на бранд и имидж
 • Подобряване на вътрешната и външна комуникация

Новите технологии позволяват на бизнеса да използва различни механизми, за да проследява как се справя с факторите, които влияят върху удовлетвореността на клиента. Тези фактори са и предизвикателство към бизнеса на онлайн пазара. Един от наложилите се онлайн магазини за детски играчки KikiRiki, споделя, че създаването на лесен за ползване сайт е само първата стъпка. Много по-важно е детайлното описание на продуктите и снимките, гаранционната политика, предлаганата цена за доставка, сезонните намаления, използване на механизми за разрешаване на жалби и оплаквания, диверсификация на начините за плащане, време за отговаряне на запитвания, активността на сайта, което включва предоставяне на допълнителна информация с цел образоване на клиента. Не на последно място, бизнеса следва да се учи в движение да използва технологиите, за да проучва нагласите на клиентите, да полага усилия за създаване на атмосфера на доверие и сигурност, да стимулира обратната връзка. Само така ще е наясно кои са силните и слабите му страни и ще може да инвестира в посока на преодоляване на слабостите и в развиване на предимствата си на онлайн пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *