Жертвите крипто измами са загубили над $1 милиард от 2021 г.

Светът на криптовалутите продължава да привлича измамници. Така например от началото на миналата година потребители са загубили над милиард долара от крипто измами, сочи доклад на FTC.

От януари 2021 г. до март през настоящата година над 46 000 човека са подали оплаквания за измами свързани с крипто. Средната стойност на загубите е 2600 долара. Най-често използваните валути при измамите са и най-популярните.

70% от измамите са с Bitcoin, следва Tether с 10% и Ether с 9%. Ether е основната валута за NFT продуктите. Най-много от измамите са свързани с инвестиционни възможности, около 575 милиона долара. В този случай измамата е в това, че е възможна бърза печалба за инвеститорите.

Голяма част от загубите, 185 милиона долара, са така наречените романтични измами. В тези случаи измамниците създават връзка с жертвите си през платформи за запознанства и след това ги приканват да инвестират в крипто.

Цифрите разбира се са малка част от общите измами, тъй като става дума само за официално обявените пред FTC. По данни на Blockchain платформата Chainanalysis, незаконни адреси са получили над 14 милиарда долара в крипто през миналата година, което почти двойно повече спрямо 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *