Смарт тракторите – готово ли е нашето земеделие за тях?

Споделете публикацията:

В съзнанието на повечето от нас тракторите са приспособления с категорична и недвусмислена, сама по себе си леко непопулярна и остаряла в съзнанието на много хора функция – обработка на земя. 

От малки тракторчета, предназначени за скромни стопанства или фермери, които са се посветили на своето хоби, до големи и мощни модели, които имат капацитета да покрият нуждите на най-взискателните ферми – машините от този тип имат своето запазено място в областта на селското стопанство.

Затова съвсем логично и в същото време напълно напълно неочаквано, и те не бяха подминати от световните тенденции в автомобилостроенето, свързани със спестяване на енергийни ресурси и екологичност, което доведе до появата на т.нар. умни (смарт) трактори.

Какво представляват умните трактори и какви са техните предимства?

Смарт тракторите са съоръжения, които се захранват от електричество вместо от традиционните горива. Едно зареждане от 3-4 часа позволява безпроблемна работа в рамките на поне десет. С този факт те спомагат за редуцирането на въглеродните емисии и устойчивото икономическо развитие, което почива на принципите на ефективността, бързината на събирането и обработката на данни, както и на безопасността. 

През изминалата година германски и японски фирми предложиха своите първи прототипи на умни трактори, като впоследствие стартъп компания се ангажира съвсем сериозно с проекта, вследствие на което можем да видим в действие и първия официален модел от подобен тип. 

Смарт тракторът разчита на множество камери, за да събира данни от околната среда, и на наличието на огромна памет под формата на облачно хранилище, в което да ги съхранява и след това – обработва и анализира. За момента машината е предназначена само за по-малки земеделски проекти като лозя и овощни градини, като тепърва предстои да се мисли и за по-взискателните и обемни стопанства като отглеждане на царевица или памук.

На теория смарт тракторите изглеждат като неизбежното решение, което рано или късно ще се наложи повсеместно, но дали наистина е така и какви са пречките пред едно подобно амбициозно начинание?

Имат ли смарт тракторите бъдеще в България?

Ползите от имплементирането и въвеждането в експлоатация на смарт тракторите са ясни. Освен положителния ефект, който би имало тяхното присъствие за околната среда, подобрените възможности за контрол и маневреност, самите фермери биха имали много повече възможности да се концентрират върху други задачи, с което да подобрят ефективността на целия процес. В допълнение, трактор от подобен характер има способността да се информира за текущото състояние на земеделската култура и метеорологичните условия, реагирайки своевременно и напълно самостоятелно на всяка промяна в обстоятелствата.

Въпреки безспорните предимства, едва ли в скоро време ще видим подобен модел трактор в България, дори и като експериментално и алтернативно решение. Възпиращите фактори са два: проектът за смарт селскостопанската машина към момента е по-скоро разработка, отколкото достъпна за широката аудитория реалност, в комбинация с високата му цена. В условията на инфлация и икономическа криза, все повече родни земеделски стопанства фалират и за съжаление са далеч от идеята да заложат на иновации. И все пак се надяваме ситуацията да се обърне и в обозримо бъдеще всеки един български земеделец да може да разчита на подобна технологична подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.