А1 България със силно второ тримесечие

А1 България отчита ръст на всички основни показатели през второто тримесечие на тази година. Най-големият телеком по приходи в България увеличи приходите от мобилни и фиксирани услуги с 12,5%, достигайки 121,5 млн. евро спрямо същия период за 2021 г. Общите приходи също нарастват с 4,3%, достигайки 151,3 млн. евро. Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) възлиза на 63,3 млн. евро (14,2% ръст) на годишна база.

Приходите от мобилни услуги нарастват с 10,3% – 79,3 млн. евро за Q2 на тази година спрямо 71,9 млн. евро година по-рано. Приходите от фиксирани услуги макар и по-скромни като дял от общите приходи бележат ръст с 16,8%, достигайки 42,1 млн. евро спрямо 36,1 млн. евро.

Увеличението на приходите от услуги се дължи на увеличеното търсене на IT и IoT услуги и решения за киберсигурност. A1 вече е сред водещите системни интегратори в страната, след като през май придоби на една от най-големите български IT компании – СТЕМО.

Компанията продължава да развива 5G мрежата си, увеличавайки покритието, което вече обхваща над 190 града и курорта. Това е и една от причините за по-високо търсене на неограничените мобилни планове Unlimited и дигитални услуги. Сред реализираните планове на компанията беше и намаляването с до 96% на тарифите в роуминг за зона Западни Балкани и Турция.

ТВ услугите нарастват с 6,1% спрямо същия период на миналата година. Сред основните причини за това са високоскоростният домашен интернет и постепенното увеличаване на дела на безкабелната интерактивна телевизия Xplore TV, която не се нуждае от монтаж и работи като приложение на смарт телевизорите.

Благодарение на водената от компанията успешна стратегия за подобряване на клиентското изживяване и качеството на услугите, броят на потребителите на А1 България нараства с 1,4%, достигайки внушителните 3 780 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *