Булбанк и Visa заменят пластмасата в картите с биоразградими материали

УниКредит Булбанк, съвместно с Visa, въвеждат биоразградими карти от еко материали. Те са създадени по нова технология, която позволява производството на дебитна карта със здравината на познатите ни PVC карти, но 84% от всички материали са екологично чисти. Сърцевината на PLA картата е произведена 100% от влакна от кочана на царевицата, а останалата част от растението остава да се използва в животновъдството. Благодарение на естествените материали, използвани за направата на PLA картите, те могат напълно да се разграждат, а при горене не отделят токсични изпарения.

УниКредит Булбанк в партньорство с Visa започна замяната на досегашните карти Visa Debit & Visa Gold Debit с картите от ново поколение в началото на лятото. Скоро към PLA семейството на банковите карти ще се присъединят и UniCredit Shopping card и Visa Business Leader. В следващите 18 месеца, най-масово използваните банкови карти в мрежата на УниКредит Булбанк ще са произведени от царевични влакна (PLA) или над 1 млн. новоиздадени и подновени карти, като част от тях ще бъдат транспортирани по море с цел намаляване на вредните газови емисии наполовина.

С цел ограничаване на използването на пластмаса, банката увеличава и валидността на картите от 4 на 6 години. По данни на УниКредит Булбанк, се наблюдава засилено търсене на новите карти, като след стартиране на предлагането им се отчита повишението от 20% за месец август 2022 г. в сравнение с месец юли 2022 г. Но освен ограничаване на употребата на пластмаса, банката, лидер в дигиталните услуги, се стреми да насърчава и улеснява потребителите си в ползването и на широкия набор от дигитални банкови услуги.

„Вече над 15% от нашите картодържатели са с дигитализирани карти и поведението им показва, че това наистина им носи много удобство. Данните ни сочат, че след дигитализиране на картата, тоест след като клиентът получи възможността да плаща с телефона или смарт часовника си, броят на плащанията скача тройно за месец. Към края на миналия месец сме отчели над 3 милиона дигитални плащания“, казва Борислав Генов, Директор Банкиране на дребно и член на УС на УниКредит Булбанк.

По изчисления на банката само благодарение на възможностите за електронно подписване на документи за всички видове карти, доставка на адрес на картата и е-ПИН в Булбанк Мобайл са спестени 650 хиляди страници.

Освен това се отбелязва, че по-често потребителите плащат с карта покупки и на минимална стойност като например сутрешното кафе и пакет дъвки, показват данните на УниКредит Булбанк и Visa в България. Така за първата половина на годината плащанията на POS терминали на клиенти на банката са се увеличили с 43% спрямо първите шест месеца на 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *