Ревю: ThinkPad X1 Nano Gen 2 (Intel)

Тази година отбелязваме 30-та годишнина на бранда ThinkPad, който е част от Lenovo. Междувременно при нас е едно от най-новите предложения на компанията в тази линия надеждни устройства, а именно ThinkPad X1 Nano Gen 2, който е базиран на платформата на Intel vPro и включва 13-инчов екран и доста прилични параметри.

Моделът е с изключително компактен, изчистен и стилен дизайн. Конструкцията на тестовия модел е от магнезиева сплав, а има и опция за капак с въглеродни нишки. Той е лек с тегло от малко под килограм и тънък, което го прави отличен за работа в движение. Лаптопът освен това е и много издръжлив като е тестван по 12 военни стандарта и е преминал над 200 проверки на качеството.

На капака се открояват логата Lenovo и ThinkPad X1, а в долната част на устройството има няколко зони с решетъчно покритие. Вдигайки капака се разкриват пълноформатната клавиатура (без цифров блок), тъчпад и разположени над клавиатурата отвори за високоговорителите.

Отдясно на корпуса има бутон за включване и отвор за охладителната система. Отляво пък са два Type-C порта и комбиниран 3.5 мм жак за слушалки и микрофон. Слотът за SIM карта е в задната част на конструкцията.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 13” 2K (2160 x 1350), Dolby Vision
  • Процесор: 12-то поколение Intel Core i7-1270P
  • Графика: Intel Iris Xe
  • Памет: до 32GB LPDDR5 RAM, 1TB PCIe SSD
  • Мултимедия: Високоговорители Dolby Atmos, 4 микрофона, FHD + IR камера с плъзгач за прикриване
  • Свързаност: 5G/4G опция, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, 2 х USB Type-C, 3.5 мм комбиниран жак
  • Батерия: до 13 часа с един заряд, бързо зареждане Rapid Charge
  • Софтуер: До Windows 11 Pro
  • Размери: 14.47 х 293.2 х 208 мм, 970 гр.

Дисплей

В случая е заложено на 13-инчов екран с резолюция 2160 x 1350 пиксела с поддръжка на Dolby Vision при яркост 450 нита. Освен това има опция за сензорно управление, а сред останалите параметри са 100% покритие на цветовата гама sRGB, както и съотношение на страните 16:10.

Екранът е с отлични свойства, като яркостта е с добри нива, а цветовете точни и консистентни. Можете да работите с лаптопа и на открито, а има и опция за промяна на цветовата температура в Lenovo Commercial Vantage. Добавена е и опция за адаптивно затъмняване.

Освен това е заложено на 2K висока резолюция, което позволява постигането на детайлна картина, както и можете да видите повече съдържание спрямо модели с по-ниска резолюция. Екранът може да се завърта до 180 градуса.

Хардуер и софтуер

В основата на ThinkPad X1 Nano Gen 2 е Intel Core процесор от 12-то поколение, в случая Intel Core i7-1270P, както и 16GB LPDDR5 системна памет и 51GB PCIe SSD. Налична е и вградена графична карта Intel Iris Xe. Тази конфигурация е напълно достатъчна, за да предложи оптимална производителност в ежедневието, като процесорът е доста мощен. Нямах никакви проблеми докато тествах модела, като той е доста подходящ за работа и забавления, включително и по-сериозен гейминг ако изберете опция за отделна графична карта.

Всичко работи отлично, но това е очаквано при голямото количество системна памет, което спомага за работата с множество приложения и ефективен мултитаскинг. В случая има и 512GB SSD, което ще е достатъчно и за по-дълъг период от време. Иначе дори вградената графика се справя с основните задачи, като дори можете да играете и по-леки игри, да обработвате снимки и т.н.

Налична е интелигентна охладителна система с един вентилатор, а подобно на останалите актуални модели на компанията има система за регулиране на производителността в зависимост от нуждите – най-добра производителност, интелигентно охлаждане и пестене на батерията. Не мога да отбележа значителен шум от системата.

Моделът предлага и отлични опции за свързване както жично, така и безжично. Налични са Wi-Fi 6E за бърза и надеждна безжична връзка и Bluetooth 5.2 за свързване на разнообразни аксесоари и периферия. Като портове са достъпни 2 x USB Type-C портове, както и комбиниран жак за слушалки и микрофон. Очаквано липсва HDMI порт, но пък има опция за мобилна свързаност – 5G/4G.

ThinkPad X1 Nano Gen 2 разполага и с доста качествена звукова система с високоговорители с технологията Dolby Atmos. Има и 360-градусови четири микрофона, което способства провеждането на качествени видеоразговори, като звукът от гласа ви се прихваща оптимално. За картина с висока резолюция се разчита и на Full HD камера, но освен това има и IR сензор, който помага вписването с разпознаване на лице – удобство, което премахва нуждата от парола или пръстови отпечатъци. Наличен е и слайдер, с който се покрива камерата.

Клавиатурата е без цифров блок, което е очаквано за този размер и може да се похвали с удобство близко до това на класическата ThinkPad клавиатура. Клавишите са с голяма повърхност и има достатъчно място помежду им и предлагат адекватен ход. Иначе е добавена подсветка за случаите, в които пишете по тъмно. Тъчпадът е с обширна, за размерите на модела, повърхност и има хардуерни бутони, а и тракпойнт. Тя е също така устойчива на разливане.

По данни на компанията батерията предоставя до 13 часа автономност с един заряд. Всичко това обаче зависи от начина на работа, включително мрежова свързаност, яркост на екрана, отворени приложения и т.н. Използвано USB Type-C зарядно (65W), с което можете да зареждате още и смартфони, таблети и други устройства. Налична е настройка за ограничаване на максималния заряд, което удължава животът на батерията в дългосрочен план.

Лаптопът включват подобрени технологии за защита с изкуствен интелект и биометрични данни. Сензорите за присъствие на потребителя могат да заключат компютъра когато се отдалечите. Данните се криптират от Trusted Platform Module (dTPM) и може да влезете защитено с пръстов отпечатък.

В софтуерно отношение е използвана Windows 11 Pro, което дава достъп до голямо разнообразие от приложения и игри. Операционната система е отлична за работа и забавления, като предлага широки функционалности. Допълнително е налична програмата Lenovo Commercial Vantage, в която можете да следите състоянието на компютъра си, както и да настройвате редица функционалности.

Заключение

ThinkPad X1 Nano Gen 2 е ултрапреносим лаптоп, който е подходящ за работа в движение. Той предлага отлична комбинация от висока продуктивност, издръжлива батерия и премиум изработка. Екранът е с много добри свойства, а освен това има IR сензор за добавена стойност. Моделът ще е подходящ за тези от вас, които се нуждатят от надеждно устройство по време на път, като компактните му размери го правят лесен за пренос.

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *