Ревю: Nokia T21

Преди време имах възможност да изпробвам първия таблет с марката Nokia – Nokia T20. Сега при мен достигна и новото поколение в серията, а именно Nokia T21. Моделът включва някои ключови подобрения, които са осезаеми. Заложено е на по-нов чипсет, повече памет за файлове и др.

Nokia T21 е с доста солидна изработка и изглежда може да издържи доста дълго време при стандартна работа. Таблетът се отличава със здрав алуминиев корпус с капак за антената от 60% рециклирана пластмаса. Това разбира се не е изненада, тъй като е в унисон с цялостната дългосрочна стратегия на компанията, която обхваща още смартфоните и аксесоари на компанията. Таблетът е наличен в сив цвят (Charcoal Grey), като има двутоново покритие.

Налична е сертификация IP52, а дисплеят има защитно покритие от подсилено стъкло, а и фабрично поставен протектор. Хардуерните бутони са за силата на звука и включване, USB Type-C порт и слот за карти (SIM и памет). Налични са и два стерео високоговорителя, отляво и отдясно на корпуса в хоризонтално положение. Селфи камерата е в горната рамка. Интересно е разположението на 3.5-милиметровия жак за слушалки, който е в единия ъгъл и е доста добре прикрит.

В комплект с таблета идват кабел, пин за слота за карти и ръководство за употреба.

Основни характеристики:

  • Екран: 10.36“, 2К, 5:3
  • Чипсет: Unisoc T612
  • Памет: 4GB RAM, 128GB за файлове, слот за MicroSD памет карта
  • Камери: 8MP основна (автофокус), 8MP селфи
  • Батерия: 8200 mAh, 18W
  • Свързаност: 4G, Wi-Fi ac, USB Type-C, 3.5 мм жак, Bluetooth 5.0, GPS
  • ОС: Android 12, 2 актуализации на операционната система
  • Размери: 7.5 х 247.5 х 157.3 мм, 471 гр.

Дисплей

Nokia T21 има IPS дисплей с диагонал 10.36 инча, резолюция 2K (1200 x 2000 пиксела) и типична яркост 360 нита. Съотношението на страните е 5:3, като има и подсилено стъклено покритие. Налична е и сертификация SGS за ниски нива на синята светлина, а това е полезно при продължителна работа.

Панелът е с добри за този клас параметри и предлага прилични нива на яркост и цветово представяне. Благодарение на големия си размер и висока разделителна способност той е подходящ за гледане на видео, но и всичко останало, за каквото бихте използвали един таблет. Трябва да отбележа и наличието на поддръжка на Widevine L1 за Netflix HD, както и съвместимост с активна писалка.

Налична е и функционалност, която позволява използването на таблета като втори екран при свързване с компютър с Windows 11. Това става безжично и дава удобството в някои ситуации когато например пишете текст на лаптопа си, а използвате таблета за гледане на заден план на някой сериал или друго съдържание.

Хардуер и батерия

В основата на Nokia T21 е чипсетът Unisoc Tiger T612, който включва осемядрен централен процесор (2 х A75 1.8Ghz + 6 х A55 1.8Ghz). Той е комбиниран с 4GB RAM и 128GB памет за файлове, а можете да добавите и до 512GB памет карта. Чипът не е особено мощен, но е подходящ за ежедневните задачи, а и някои игри. Все пак очаквайте леки забавяния понякога.

Налични са най-разнообразни опции за свързване като започнем от двубандов Wi-Fi ac, 4G LTE, Bluetooth 5, USB Type-C и GPS. Добра добавка е 3.5-милиметровият жак за слушалки, който ще ви позволи лесното свързване на любимата ви периферия.

Всичко това е повече от адекватно за средностатистическия потребител. Благодарение на наличието на мобилна връзка през 4G, можете да сте свързани дори когато наблизо няма Wi-Fi мрежа. Разбира се трябва да имат съответния мобилен абонамент към оператор и да сте в зона на покритие. Таблетът може да бъде отключен и чрез използване на предната камера за лицево разпознаване.

Мултимедийната система се състои от 8MP основна (с автофокус) и 8MP предна камери, два високоговорителя с технология OZO Audio и двойни микрофони. Качеството на звука е добро, като в комбинация с двата микрофона и селфи камерата, таблетът е подходящ и за видеоконферентни разговори. Поддържа се пространствен OZO аудио запис и плейбек, което е интересна и полезна добавка.

Батерията е сред силните черти на устройството. Тя е с капацитет 8200 mAh като се поддържа мощност на зареждане до 18 вата, но в комплекта липсва зарядно. По данни на компанията с един заряд получавате до 10 часа видео плейбек или до 15 часа браузване в интернет или 7 часа в онлайн срещи. Определено издръжлива батерия.

Софтуер

В софтуерно отношение е налична Android 12 с доста близък до стоковия интерфейс на операционната система, което означава, че няма излишни елементи. Разбира се разполагате с достъп до Google Play Store и множество приложения и игри. Налична е и Google Kids Space, пространство за деца с тематично съдържание.

Друга полезна добавка в операционната система, която е специфична за таблетите с Android, е Entertainment Space. Тази секция е налична при плъзгане надясно от основния екран. Тук можете да въведете абонаментите си за най-разнообразни платформи и да разполагате със съдържанието на едно място. Има секции за гледане на видео съдържание, слушане на музика и гейминг. От компанията са добавили приложението My Device, което проследява дали устройството е в изправност, да следите за ексклузивни оферти, а и да откриете гаранцията.

Моделът е и Android Enterprise Recommended, а Nokia се ангажират с 2 години актуализации на операционната система и 3 години по отношение на сигурността. Това е добра предпоставка да задържите модела по-дълго от обичайното и да помогнете за генерирането на по-малко електронни отпадъци.

Заключение

При цена от около 550 лв. в свободна продажба, Nokia T21 предлага редица полезни функционалности, включително голям екран с висока резолюция и издръжлива батерия. С него можете да се насладите на мултимедийно съдържание дори когато сте на път, благодарение и на мобилната връзка. Големият екран го прави удобен както за четене, така и за гледане на клипове, а и филми. Това се комбинира добре и с ефективната звукова система. Той е подходящ и за работа, включително за HD видео разговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *