Кредитите и депозитите с ръст през ноември

Българите пестят все повече – депозитите на неправителствения сектор за м. ноември надхвърлят 113 млрд. лева (73,2% от БВП), като годишният ръст е 13,4%. Депозитите на бизнеса са в размер на малkо над 39 млрд. лева или увеличение от 26,5% спрямо година по-рано. Този ръст е частично обусловен от несигурността за последващи инвестиции, породена от няколкото кризи, в които се намира страната ни. Депозитите на домакинствата пък са в размер на 70,2 млрд. лева, което е увеличение със 7,9% спрямо м. ноември миналата година.

В същото време кредитите за неправителствения сектор достигат 80,1 млрд. лева (51,9% от БВП) спрямо 79,2 млрд. лева, отчетени месец по-рано. На годишна база ръстът им е впечатляващите 13,5%. Кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 11,1% за година, като увеличението се ускорява спрямо отчетените 10,4% през октомври. Общият размер на кредитите на нефинансови предприятия е 41,17 млрд. лева, от които кредитите за домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинства са 33,1 млрд. лева, като и тук има леко увеличение с 0,2% спрямо предходния месец. Жилищните кредити пък се увеличават с 18% на годишна база, отчитайки 16,2 млрд. лева.

Потребителските кредити също растат на годишна база с 14,1% и вече възлизат на 15,1 млрд. лева. Тук също се забелязва леко повишение от 0,3% на месечна база спрямо ръста, генериран през октомври тази година (13,8%).

Част от този ръст в кредитирането и депозитите е чисто механична и се дължи основно на инфлацията, която за последните 12 месеца, по данни на НСИ, е в размер на 16,9%.  В същото време основния лихвен процент, който бе увеличен от 1-ви декември на 1,3% остава един от най-ниските в Европейския съюз. За сравнение, наскоро Унгария повиши основния си лихвен процент до 13% в опит да овладее обезценяващия се форинт. В съседна Румъния пък основния лихвен процент е 6,25%, поради което и в двете страни кредитирането се свива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *