Учени разработват носим ултразвуков уред за наблюдение на сърцето

Ултразвуковата технология може да предостави детайлно изображение на сърцето, но за целта в повечето случаи е нужно специализирано оборудване, което е обемисто. Това обаче може да се промени в не чак толкова далечно бъдеще.

Учени са разработили носима лепенка с ултразвукови възможности, която дава данни в реално време, включително и в движение. Освен това се залага на технология за дългоко обучение, с което автоматично се изчислява вентрикуларния обем и се генерират статистики. Така във всяко едно време човек ще е наясно с възможностите на сърцето си.

Устройството използва пиезоелектрични преобразуватели за извършване на дълбоко тъканни изображения. Разтегливи електроди от течен метал правят възможно плътното прилепване към кожата. Предходни решения разчитат на тънки метални слоеве, които налагат различни ограничения.

Технологията все още не е близо до реализиране, като учените искат да продължат да намаляват размерите. Освен това уредът трябва все още да бъде прикачен към външна система за обработка. Цели се и подобряване на пространствената резолюция чрез по-добри алгоритми и технологии с изкуствен интелект.

Сред предимствата на тази система разбира се са постоянно и лесно наблюдение на пациенти със сърдечни проблеми. Според учените, системата може да има приложение и за други зони от човешкото тяло, включително гръбнак, черен дроб и вените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *