Община Велико Търново внедри защита от Acronis

Община Велико Търново въведе системата за киберзащита Acronis Cyber Protect Cloud, за да може по-лесно и ефективно да спазва изискванията на GDPR и тези за защита на личните данни на гражданите и служителите си. Платформата замени досегашните собственоръчно написани скриптове за бекъп и остарялата антивирусна програма в Общината.

„Нуждаехме се от автоматизирано решение за бекъп и възстановяване, което да не изисква големи капиталови разходи“, казва д-р Павел Христов, началник отдел „ИТ“ в Община Велико Търново. „Освен това искахме киберсигурност от по-високо ниво, за да защитим данните на нашите граждани и го получихме – с Acronis Active Protection.“

Като държавно ведомство, Община Велико Търново стопанисва голямо количество чувствителни данни – и за гражданите, и за персонала. Това я поставя под контрола на режими за регулаторно съответствие като GDPR — насочени към защита на чувствителните лични данни – и съответно на риск от глоби и други санкции, ако не успее да защити тези данни от кражба, подправяне или загуба.

Общината си партнира с Diamatix за внедряването на Acronis Cyber Protect Cloud. Внедряването е отнело три дни, през които е проведена и демонстрационна сесия за ИТ персонала на общината. Решението използва изкуствен интелект, за да наблюдава в реално време работата с данни в машината.

Градът вече разполага с автоматизирано решение за бекъп, базирано на графици за възстановяване и киберсигурност, което поддържа 19 виртуални машини и три физически сървъра. Месечните и седмичните архиви с обем над 1,30 TB се съхраняват автоматично в център за данни.

Преди внедряването, ИТ отделът на общината е изпълнявал ръчно скриптове за бекъп, но сега може да разчита на напълно автоматизиран режим. В момента екипът защитава всички чувствителни данни на гражданите и повишава регулаторното си съответствие чрез добавяне на киберсигурност и резервни копия извън физическата локация (в облака). Бъдещите планове включват внедряване на разширена защита на крайните точки за всички работни станции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *