Още впечатления от Huawei Mate 50 Pro

След първоначалния тест на актуалния флагман на Huawei – Mate 50 Pro, от около месец разполагам отново с устройството и мога да споделя някои по-продължителни впечатления от него. Моделът е наличен в търговската мрежа у нас, а и през трите телекоми. В свободна продажба оранжевият вариант (покритие от изкуствена кожа на гърба и защита Kunlun Glass на екрана) струва 2700 лв., а черният и сребрист са със 150 лв. по-евтини спрямо дебюта си, 2350 лв. Vivacom предлага моделите в комплект с часовник Watch GT 3 SE, в добавка от A1 получавате слушалки, като и Yettel включват в комплект FreeBuds SE.

Mate 50 Pro продължава да впечатлява с дизайна си, като все още го използвам за основен телефон. В случая става дума за оранжевата версия, която има доста приятно покритие на гърба от изкуствена кожа.

Екранът доказва отличните си свойства, като дори при ярка слънчева светлина е достатъчно отчетлив, а при използване на тъмно, яркостта му намалява до приятни нива. Освен това наличието на висока честота на опресняване до 120 херца прави картината плавна в множество ситуации. Прорезът в горната част, който включва 13MP + 3D за отчитане на дълбочина, това прави вписването чрез лицево разпознаване още по-сигурно, но и ефективно, разпознавайки ме дори със слънчеви очила. Почти не ми се налага да използвам PIN или скенера на отпечатъци.

Благодарение на флагманския чипсет Snapdragon 8+ Gen 1 4G няма никакви проблеми с производителността и всичко работи бързо и безотказно. В този ред на мисли трябва да спомена, че липсата на 5G свързаност не представлява проблем при наличието на високоскоростна 4G и Wi-Fi ax.

Батерията също се представя впечатляващо, като предлага автономност до ден и половина, в зависимост от начина на работа. Един интересен пример е при използване на активна навигация с Waze и стрийминг през Bluetooth на Storytel. Така с екранно време 5.15 ч. зарядът от 89% пада на 13%. След това можете да разчитате на бързо зареждане до 67W.

Много добро впечатление правят и високоговорителите, които доставят изненадващо силен звук. Така можете да чувате съдържанието дори при шумна околна обстановка. С наличието и на сертификация IP68 за водоустойчивост можете да слушате подкаст или музика дори докато се къпете.

От основната камера най-често използвам главния 50MP сензор с бленда f/1.4 – f/4.0 и 64MP с телефото обектив за 3.5-кратен оптичен зуум. Резултатите с тях са отлични, като 50-мегапикселовият се отличава с регулируема бленда за най-разнообразни светлинни условия, доста голямо удобство, даващо голяма гъвкавост. Зуум камерата предоставя възможност за приближаване до далечни обекти, без значителна загуба на качеството, така например достигате до животни, които иначе биха избягали.

Какво е положението на софтуерния фронт. Както вече сте наясно, смартфоните на Huawei идват без услугите и приложенията на Google. От компанията успешно разработиха своя платформа, основана на магазина AppGallery, който включва множество световни и локални приложения. В него можете да се сдобивате и с приложения от други магазини, а за случаите, в които имате нужда от програма залагаща на GMS, решението е приложението Gspace, което също е налично в AppGallery. Така например използвам Gmail.

Нямам проблеми с всички популярни стрийминг платформи, HBO Max, Disney+, SkyShowtime, както и мобилните телевизионни услуги на българските телекоми, XploreTV и EON. Други приложения, които ползвам почти ежедневно са Waze за навигация, Slack, Messenger, Skype и Viber за чат комуникация и Facebook, Instagram и Twitter сред социалните мрежи. От приложенията за банкиране работя с Revolut и решенията за мобилно банкиране на KBC Bank.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *