Финанси Q3: Lenovo – лидерът на пазара за персонални компютри

Lenovo Group отчете продажби за 15,3 млрд. щатски долара за третото тримесечие на счетоводната 22/23 година. Благодарение на продуктовата гама, приходите от бизнеси, различни от персонални компютри, достигат връх от 41%. Две от подразделенията – Solutions and Services Group (SSG) и Infrastructure Solutions Group (ISG) пък увеличават приходите си до рекордни върхове от 1,8 млрд. щ. д. и 2,9 млрд щ. д., съответно с 23% и 48% ръст на годишна база.

Въпреки предизвикателствата на пазара и свиването на приходите с 24% спрямо третото тримесечие на счетоводната 21/22, компанията успява да удържи лидерското място. Нетната печалба също се свива с 32% до 437 млн. щ. д. спрямо 640 млн. щ. д., отчетени през третото тримесечие на предходната счетоводна година.

Подразделенията: оперативна печалба за всички

Solutions and Services Group (SSG) – През последното тримесечие приходите от SSG отбелязват ръст от 23% на годишна база, достигайки 1,8 млрд. USD. Оперативният марж е 20,2%, а оперативната печалба се увеличава с 12% на годишна база. 53% от приходите са формирани от решения и услуги, които не са ориентирани към хардуера, а управляваните услуги почти се удвояват за годината, като главна заслуга има решението на Lenovo TruScale Everything as a Service. През годината SSG обогати предлаганите решения за дигитално работно място и предложенията за устойчивост.

Infrastructure Solutions Group (ISG): рекордни приходи, рекордна печалба

Анализите показват, че до 2025 г. пазарът на сървъри се очаква да достигне 135 млрд. щ. д. В същата времева рамка пазарът на периферна инфраструктура ще доближи 37 млрд щ. д., а този за съхранение на данни ще надхвърли 35 млрд. щ. д.

В унисон с очакванията и приходите на ISG нарастват с 48%, отбелязвайки исторически пик от 2,9 млрд. USD. Lenovo може да се похвали с 35% ръст на приходите от сървъри, постижение, отреждащо третото място на Lenovo в световен мащаб. Същевременно, приходите от устройства за съхранение на данни растат повече от три пъти, което позволява на групата да се качи на петото място в света. На фона на отличното представяне на продуктите и оперативната печалба на подразделението се удвоява, за да достигне най-високата си стойност от 43 млн. щ. д.

Intelligent Devices Group (IDG): разширяване в области с потенциал за ръст

Пазарът на компютри се свива, но с много по-малки темпове от първоначално прогнозираното, а очакванията са през втората половина на тази година да се стабилизира на по-високо ниво спрямо предпандемичните нива.

Подразделението успя да запази лидерската позиция на пазара за персонални компютри с 23,1% пазарен дял. Същевременно активациите на Motorola edge са нараснали със 74% на годишна база. Част от успеха на IDG се дължи и на Lenovo Yoga Book 9i, който спечели историческите 50 награди на неотдавнашното изложение CES като първия пълноразмерен OLED лаптоп с двоен екран в света, а Lenovo ThinkPhone от Motorola, първият B2B фокусиран смартфон на компанията, спечели 15 „Best of CES“ награди.

Групата не забравя и своите отговорности за подобряване на околната среда, ставайки първият производител на компютри и смартфони с цели, валидирани от стандарта Net-Zero (стандарт за нетиране на произведените парникови емисии от дадена компания). В стремежа си за подобряване на средата, Lenovo обедини и сили с Kuehne+Nagel, за да създаде устойчиво логистично решение, което да помогне на клиентите да намалят своя въглероден отпечатък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *