КРС трябва да рестартира процеса по предоставяне на честоти за 5G

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приключила противозаконно и съответно – трябва да възобнови, обществените консултации за разпределяне на честоти за 5G. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) на 13 март 2023 г., в следствие на подадена жалба от “Мобилни алтернативни комуникации” АД (МАК).

“Мобилни алтернативни комуникации” АД беше учредено през 2017 г. от пет телекомуникационни компании – “Нетера”, “Телекабел”, “Скат”, “Нет1” и “Телесим”. Основна цел на МАК е да създаде алтернативен мобилен оператор (MVNO), каквито има в цяла Европа, но не и в България.

„България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват. У нас те не са забранени, но мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си“, коментират от „Мобилни алтернативни комуникации“ АД.

В тази връзка бе предложението на МАК АД към КРС при организирания търг за 5G честоти през 2021 г., а именно като задължение в лицензиите на получаващите достъп до 5G честоти мобилни оператори да бъде записано задължение да отворят мрежите си за алтернативни мобилни оператори. Целта на това е да се осигури възможност за конкуренция, която е в полза и на пазара, и на потребителите. Това предложение не беше взето предвид от регулатора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *