Почина Гордън Мур, съосновател на Intel и създател на Закона на Мур

Гордън Мур, един от съоснователите на Intel, почина на 94-годишна възраст. Той е един от осемте съоснователи на Fairchild Semiconductor, инкубатор за много други компании от Силициевата долина, включително и AMD.

Мур и Робърт Нойс, също част от осемте, през 1968 г. създават и Intel, с името Integrated Electronics. След това той става Председател и Главен изпълнителен директор на компанията през 1979 г. като запазва втората позиция в продължение на осем години.

Той изиграва важна роля в разработката на технологиите зад съвременните изчислителни устройства. За повечето хора обаче той ще остане познат със Закона на Мур, след като през 1965 споделя прогнозата си, че процесорите ще удвояват включения брой транзистори всяка година. Десетилетие по-късно той ревизира това за удвояване веднъж на две години.

Това разбира се вече не може да бъде постигнато, но пък беше вярно в дълъг период от време. В последните си години Мур се занимава с благотворителна дейност. Миналата година Intel наименува новото си съоръжение в Орегон на неговото име – Gordon Moore Park.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *