Apple Vision Pro – шлем от ново поколение и с висока цена

Късно снощи Apple представи най-дългоочаквания си нов продукт, а именно шлемът за смесена реалност (VR/AR), който идва с името Vision Pro. От компанията го описват като първия пространствен компютър, който залага и на изцяло нова операционна система, visionOS.

Шлемът е с два micro OLED дисплея с 23 млн. пиксела, като те са с размерите на пощенска марка. Към тях има система от лещи, които позволяват постигането въвличащ ефект с ясна и чиста картина с широк динамичен обхват.

Vision Pro включва двуядрена версия на чипсета M2, както и изцяло новия чип R1, който обработва данните от общо 12 камери, пет сензора и шест микрофона. С един заряд на батерията се постигат до два часа издръжливост, като самата батерия е външна. Отключването на устройството става чрез сканиране на ретината и анализ на ириса с технология Optic ID.

Използваният интерфейс visionOS UI се управлява с движение на очите, ръцете и гласово. Няма хардуерни контролери. Можете да преминавате през приложенията само чрез поглед, а с вртуално докосване с пръст и да ги избирате.

Чрез решение наречено EyeSight дисплеят от външната страна показва изображение на лицето ви, когато наблизо има хора. Освен това ще има и индикатор показващ кога сте заети с дадена дейност. Наличен е магазин за приложения App Store за visionOS, в който има достъп до стотици хиляди приложния за iPhone и iPad, които автоматично работят с новата система за управление на шлема.

Можете също така да провеждате FaceTime разговори и е включена поддръжка за пространствен звук. 3D интерфейсът на visionOS позволява едновременното отваряне на няколко приложения и оразмеряването им. Гледането на видео съдържание също е подобрено, като реално вижданата картина е с огромно пространство.

В шлема има и дигитална коронка, с която се управляват някои функционалност, а 3D камерата позволява заснемането на съответно съдържание. Vision Pro включва стъклени и алуминиеви елементи с извита предна част и модулна система, която позволява персонализирането му. Разбира се всичко това идва и със съответната висока цена – 3500 долара в САЩ, като шлемът ще е наличен в САЩ от началото на идната година, а след това и в други региони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *