Ревю: ThinkPad E14 Gen 5 (14, Intel)

Традиционно свързваме бранда ThinkPad на Lenovo с надеждни машини, които са отлично решение за висока продуктивност. Това е така и с модела, който разглеждаме в настоящия материал, а именно ThinkPad E14 Gen 5.

Моделът е с изключително компактен, изчистен и стилен дизайн. Налична е опция за метален капак, което допълнително предпазва лаптопа при удари. Изработката е солидна, като теглото достига до близо 1.6 кг. за металния вариант.

Лаптопът е много издръжлив като е тестван по 12 военни стандарта и е преминал над 200 проверки на качеството. Той отговаря на военните стандарти MIL-STD 810H, като може да работи в доста тежки условия.

На капака се открояват логата Lenovo и ThinkPad, а в долната част на устройството има зона с решетъчно покритие. Вдигайки капака се разкриват пълноформатната клавиатура (без цифров блок), тъчпад и уеб камера над екрана със затвор за поверителност и лека издатина за по-лесно отваряне. Отдясно до клавиатурата има бутона за включване с вграден скенер на отпечатъци.

Отдясно на корпуса има USB-A порт и LAN конектор. Отляво пък са два Type-C порта, HDMI, USB-A и комбиниран 3.5 мм жак за слушалки и микрофон. Решетката на системата за отвеждане на топлината е в задната част на конструкцията.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 14” WUXGA+ (2240 x 1400), IPS
  • Процесор: До 13-то поколение Intel Core i7
  • Графика: Intel UHD + опционално NVIDIA GeForce MX550
  • Памет: До 40GB DDR4 RAM, 1TB PCIe SSD
  • Мултимедия: Високоговорители с Dolby Atmos, 2 микрофона, FHD + IR камера с плъзгач за прикриване
  • Свързаност: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.0, 2 х USB Type-C, 2 х USB Type-A, HDMI, 3.5 мм комбиниран жак
  • Батерия: До 57Whr
  • Софтуер: До Windows 11 Pro
  • Размери: 17.99 х 313 х 219.3 мм, 1.41/1.58 кг.

Дисплей и хардуер

ThinkPad E14 Gen 5 залага на 14-инчов дисплей с резолюция до WUXGA+, 100% покритие на цветовото пространство sRGB, както и опция за сензорно управление. Има също така хардуерно базиран сертификат за ниски нива на синя светлина. Съотношението екран-корпус е 90.4%.

Екранът е с отлични свойства, като яркостта е с добри нива (до 300 нита), а цветовете точни и консистентни. Освен това е заложено на висока резолюция, което позволява постигането на детайлна картина, както и можете да видите повече съдържание спрямо модели с по-ниска резолюция. Екранът може да се завърта до 180 градуса.

В основата на ThinkPad E14 Gen 5 е процесор Intel Core от 13-то поколение, в случая Intel Core i5-1335U, както и 8GB DDR4 системна памет (с опция за максимум 40GB) и 256GB PCIe SSD (максимум до 1TB). Налична е и вградена графична карта Intel UHD. Тази конфигурация е достатъчна, за да добра продуктивност, като процесорът е прилично мощен. Нямахме никакви проблеми докато тествахме модела, като той е доста подходящ за работа и забавления.

Разбира се препоръчваме избор на поне 16GB RAM и 512GB SSD, за да сте сигурни, че машината ще е устойчива на времето. Ако изберете и опция с видеокарта NVIDIA GeForce MX550 ще имате дори по-висока производителност. Наличната охладителна система се справя отлично със задачата си.

Моделът предлага и разширени опции за свързване както жично, така и безжично. Налични са Wi-Fi 6E за бърза и надеждна безжична връзка и Bluetooth 5.0 за свързване на разнообразни аксесоари и периферия. Като портове са достъпни 2 x USB Type-C (единият за зареждане), 2 х USB-A, HDMI, както и комбиниран жак за слушалки и микрофон. Освен това има и жак за LAN връзка. За толкова компактна машина опциите са доста разширени, а това предлага голямо удобство.

ThinkPad E14 Gen 5 разполага и с качествена звукова система с високоговорители с технологията Dolby Atmos. Има и два микрофона, което способства провеждането на качествени видео разговори. За картина с висока резолюция се разчита и на Full HD камера, но освен това има и IR сензор, който помага вписването с разпознаване на лице – удобство, което премахва нуждата от парола или пръстови отпечатъци. Наличен е и механизъм, с който се покрива камерата.

Клавиатурата е без цифров блок, което е нормално за този размер, но пък предлага удобство близко до това на класическата ThinkPad клавиатура. Клавишите са с голяма повърхност и има достатъчно място помежду им, както и адекватен ход. Иначе е добавена подсветка за случаите, в които пишете по тъмно. Тъчпадът е с обширна, за размерите на модела, повърхност и има хардуерни бутони, а и тракпойнт. Тя е също така устойчива на разливане.

Батерията предоставя значителни нива на автономност, като можете да разчитате на пълен работен ден издръжливост. Всичко това обаче зависи от начина на работа, включително мрежова свързаност, яркост на екрана, отворени приложения и т.н. Използвано USB Type-C зарядно (65W), с което можете да зареждате още и смартфони, таблети и други устройства. Налична е настройка за ограничаване на максималния заряд, което удължава живота на батерията в дългосрочен план.

Лаптопът включват подобрени технологии за защита с изкуствен интелект и биометрични данни. Това включва лицево разпознаване и отчитане на пръстови отпечатъци. Данните се криптират от Trusted Platform Module (dTPM) 2.0.

В софтуерно отношение е използвана до Windows 11 Pro, което дава достъп до голямо разнообразие от приложения и игри. Операционната система е отлична за работа и забавления, като предлага широки функционалности. Допълнително е налична програмата Lenovo Vantage, в която можете да следите състоянието на компютъра си, както и да настройвате редица функционалности.

Заключение

ThinkPad E14 Gen 5 е ултрапреносим лаптоп, който е подходящ за работа в движение. Той предлага отлична комбинация от адекватна производителност, издръжлива батерия и премиум изработка. Екранът е с много добри свойства, а освен това има IR сензор за добавена стойност. Моделът ще е подходящ за всеки, които се нуждае от надеждно устройство по време на път.

Препоръчваме избор на конфигурация с повече системна памет, а и сторидж. Вариантът, който тествахме е с цена от около 1700 лв., което го поставя сред сравнително достъпните бизнес модели. Иначе цените варират много според избраните компоненти и могат да достигнат доста високи суми.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *