LENOVO – спад в приходите, рекорден марж на печалбата

Предизвикателствата на пазарите намериха частично отражение и в резултатите на Lenovo Group, която обяви резултатите си за второ тримесечие. Приходите на групата намаляват с 16% до 14,4 млрд. щатски долара спрямо 17 млрд. щатски долара, отчетени година по-рано. Нетна печалба също се свива с 54% до 273 млн. $. Въпреки негативните тенденции и това тримесечие не отминава без да отбележи положителен рекорд – маржът на брутната печалба достига 17,5%. За отличния марж допринася продължаващата диверсификация – вече 40% приходите на групата са генерирани бизнеси, различни от този с компютри, т.е. с ръст с 3% на годишна база. В унисон с резултатите си, компанията обяви и междинен дивидент от 8 хонконгски цента на акция.

Ускоряване на лидерството в областта на AI

AI e във фокуса на дигиталната стратегия за трансформация на Lenovo. Компанията набляга върху модела си за хибриден AI, където публични, частни и лични модели съществуват съвместно, за да се даде възможност за AI за всички, като същевременно се зачитат сигурността и неприкосновеността на личния живот. През последното тримесечие Lenovo обяви, че ще направи инвестиции в AI иновации в размер на 1 млрд. щатски долара инвестиции.
В бъдеще Lenovo ще продължи да се възползва от AI възможностите, чрез своя хибриден AI модел, портфолио „от джоб до облак“, разчитайки на силна екосистема и множество партньорства.

Solutions and Services Group (SSG) – Рекордни оперативна печалба и приходи

С генерирани приходи от 1,9 млрд. $ и оперативен марж от 20%, SSG отбелязва рекорд през второто тримесечие. Основният генератор за печалбата на подразделението са софтуерните решения и услугите за поддръжка. Благодарение на новата си хибридна AI Professional Services практика, Lenovo дава възможност на компаниите да използват хибридна инфраструктура и AI, за да трансформират бизнеса си.

Infrastructure Solutions Group (ISG): предизвикателно тримесечие

Приходите на подразделението намаляват до 2 млрд. долара на годишна база, което е в унисон с макроикономическите предизвикателства в индустрията, икономическото забавяне и миграцията на платформите. Същевременно бизнесът със съхранение на данни достига рекорд по приходи за всички времена, което издига Lenovo до третото място в света на storage доставчиците.

Група за интелигентни устройства (IDG): Затвърждаване на лидерството на пазара

Приходите на подразделението намаляват на годишна база до 11,5 млрд. долара, но оперативния марж на печалба е в устойчиви нива от 7,4%. Въпреки свиването на приходите, IDG запазва лидерската си позиция през второто тримесечие, както за PC доставки, така и за активации. Бизнесът със смартфони достига двуцифрен ръст на пазарните доставки на годишна база, като за това допринасят и отличните продажби на един от флагманите – razr.

Lenovo и ЕSG политиките

През последното тримесечие Lenovo получи признание и за ESG политиките си – с повече от 400 продукта, регистрирани като част от първата продуктова листа на EPEAT Climate+, групата бе обявена за “климатичен шампион” на EPEAT. EPEAT е водещ световен еколейбъл за електроника и технологични продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *