Нови лаптопи от Lenovo с акцент върху изкуствения интелект

Lenovo представи своите най-нови продуктивни лаптопи от сериите ThinkPad и IdeaPad преди CES. Системите са оборудвани с новите процесорни чипсети Core Ultra на Intel, включващи три изчислителни двигателя – централен процесор, графичен процесор и невронен процесор. Те са проектирани да работят заедно за по-голяма ефективност. Lenovo отбелязва, че някои изчислителни задачи могат да бъдат прехвърлени към графичния процесор или невронния процесор за по-добра производителност и управление на енергията. Тъй като те работят с Windows 11, всички три лаптопа ще поддържат функциите на Copilot AI.

IdeaPad Pro 5i е първият лаптоп от серията Intel Evo Edition за потребители, който работи с чипсет Core Ultra на Intel. Lenovo твърди, че това ще осигури по-бързи функции, базирани на изкуствен интелект, като генериране на изображения и текст, както и редактиране на снимки. Има и твърдения за подобрена производителност при традиционно изискващи задачи като видео редактиране и износ, както и при многозадачност.

Можете да оборудвате IdeaPad Pro 5i с до NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU, до 32GB LPDDR5X RAM и до 1TB SSD. Разширяемият слот за SSD и четецът на SD карти могат да помогнат за увеличаване на паметта.

Лаптопът е наличен във формати с 14-инчов и 16-инчов екран с различни опции за дисплей, включително OLED панел със съотношение 16:10, 100% цветова гама DCI-P3 и честота на опресняване 120Hz. IR Full HD камерата разполага със сензор за време на полето и приватно заключване, както и поддръжка на Windows Hello.

Без значение кой размер на лаптопа изберете, ще получите полимерна батерия с капацитет от 84WHr с бързо зареждане чрез Thunderbolt 4. Ще имате HDMI 2.1 порт, два USB 3.2 Gen 1 Type A слота и 3,5-мм аудио жак. Има също поддръжка на Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.2. Моделът с 14-инчов екран тежи 1.46 кг., а по-големият вариант – 1.95 кг.

За Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 ще трябва да изчакате малко по-дълго. Някои конфигурации ще бъдат налични по-късно този месец (започващи от $2,989), а пълната гама опции ще последва през март. ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 ще стане достъпен също през март. Този лаптоп се очаква да стартира от $2,639.

Lenovo внедри в новите ThinkPad значителна функционалност, насочена към достъпността, във формата на допълнителни тактилни индикации на клавиатурата, които помагат на хората със зрителни увреждания. Компанията казва, че е работила с отдела за достъпност на Microsoft, за да помогне за разработването на нови индустриални стандарти в дизайна на клавиатурата. Например клавишите F2 и F3 (често използвани за контрол на звука) имат тактилни маркировки, както и клавишът Insert, за да помогне на хората да го различат от клавиша Delete. Междувременно ThinkPad X1 2-in-1 разполага с по-голям магнитен писалка, която се твърди, че осигурява по-добър опит за тези, които предпочитат да използват стилус.

Моделите на ThinkPad X1 включват функция за самообяснител Low Light Enhancer за уеб камерата. Lenovo казва, че този инструмент работи с NPU за по-голяма ефективност на системата, когато използвате софтуер за видеоконференции като Zoom.

ThinkPad X1 Carbon Gen 12 може да бъде конфигуриран с до 64GB LPDDR5X RAM и до 2TB SSD памет. Няма опция за посветена графична карта, тъй като лаптопът ще поддържа графичните възможности на Intel Arc. 14-инчовият дисплей може да има резолюция до 2.8K с честота на опресняване от 120Hz на OLED панел.

Относно портовете, ще получите два USB-C Thunderbolt 4, два USB-C, HDMI 2.1 и 3,5-мм аудио жак. ThinkPad X1 Carbon Gen 12 може да бъде оборудван с Wi-Fi 6E или 7 и Bluetooth 5.3. Има също няколко опции за уеб камера, включително до 8MP MIPI Computer Vision камера със затвор за поверителност. Теглото на лаптопа започва от 1.1 кг.

ThinkPad X1 Yoga Gen 9 има сходни спецификации, въпреки че, разбира се, е 2-в-1 устройство. Другата ключова разлика е, че теглото започва от 1.32 кг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *