Нов американски апарат отлетя към Луната

SpaceX успешно изстреля роботизиран лунен модул, построен от частната аерокосмическа компания Intuitive Machines, с надеждата той да бъде първият американски космически апарат, който успешно ще кацне на повърхността на Луната след мисията на Аполо 17 през 1972 г. Спускаемият апарат Nova-C, наречен Одисей (Odysseus), беше изведен в орбита от ракетата Falcon 9 на SpaceX, която излетя от Кейп Канаверал.

Първоначално изстрелването беше планирано да се състои в сряда, но беше отложено поради опасения, свързани с температурата на метановото гориво на ракетата. Малко след изстрелването SpaceX потвърди, че спускаемият модул “Одисей” на мисията IM-1 е бил успешно разгърнат и че първата степен на ракетата Falcon 9, която го е доставила в космоса, също се е приземила обратно в Кейп Канаверал. Сега Odysseus се насочва към южния полюс на Луната – регион от особен научен интерес поради наличието на воден лед – където се очаква да кацне на 22 февруари.

Космическият апарат има стартова маса от 1 908 килограма и е висок 4 метра и широк 1,57 метра, описан от НАСА като “шестоъгълен цилиндър” върху шест крака за кацане. Intuitive Machines очаква спускаемият апарат да бъде активен в продължение на 14 земни дни, след което лунната нощ вероятно ще го принуди да се изключи, тъй като Одисей не е проектиран да издържи такъв период на интензивен студ.

IM-1 носи няколко научни и изследователски товара за програмата на НАСА Commercial Lunar Payload Services (CLPS), включително лазерна ретрорефлекторна решетка (LRA), която ще помогне на бъдещите космически апарати да извършват прецизни кацания, и радионавигационен маяк LN-1, който може да осигури точни данни за геолокацията на спускаеми апарати, роувъри и астронавти.

Одисей също така носи полезни товари от други клиенти, включително системата от камери “EagleCam” на CubeSat и “Лунни фази” – художествен проект на Джеф Кунс, състоящ се от 125 миниатюрни скулптури на Луната, за който художникът твърди, че ще бъде “първото разрешено произведение на изкуството на Луната”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *