Глобиха Avast за продажба на потребителски данни

На Avast, компанията за софтуер за киберсигурност, е наложена глоба в размер на 16,5 млн. долара в САЩ, след като е хваната да съхранява и продава информация за клиентите си без тяхното съгласие. Федералната търговска комисия (FTC) заяви, че забранява на Avast да продава потребителски данни за рекламни цели.

Поне от 2014 г. до 2020 г. Avast е събирала информация за сърфирането на потребителите в интернет чрез своя антивирусен софтуер и разширение за браузър. Това ѝ е позволило да събира данни за религиозни убеждения, здравословни проблеми, политически възгледи, местонахождение и финансово състояние. След това компанията е съхранявала тази информация “за неопределено време” и я е продавала на над 100 трети страни без знанието на клиентите, се казва в жалбата.

Въпреки че Avast заяви, че премахва идентифициращата информация, преди да продаде потребителски данни, FTC установи, че “не е успяла да анонимизира достатъчно информацията за сърфиране на потребителите”. Вместо това тя е продавала данни с уникални идентификатори за всеки браузър, разкриващи посетените уебсайтове, времевите маркери, вида на използваното устройство и браузър и местоположението.

Avast е заблуждавала потребителите, като е твърдяла, че софтуерът ѝ ще помогне за премахване на проследяването в интернет, докато всъщност е извършвала самото проследяване. Тя трябва да спре “продажбата или лицензирането на всякакви данни за сърфиране” от продуктите си на рекламодатели, както и да изтрие всички данни за сърфиране в интернет, получени от Jumpshot. От Avast също така се изисква да уведоми засегнатите клиенти, че техните данни са били продадени без тяхно знание.

“Ангажирани сме с мисията си да защитаваме и да даваме възможност за дигитален живот на хората”, заяви говорителят на Avast Джес Мони в изявление за The Verge. “Въпреки че не сме съгласни с твърденията и описанието на фактите от страна на FTC, ние сме доволни от разрешаването на този въпрос и очакваме с нетърпение да продължим да обслужваме милионите си клиенти по света.”

Информация от The Verge

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *