Huawei изпревари Samsung по доставки на сгъваеми смартфони

Световният пазар на сгъваеми смартфони е нараснал с 49% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г., отбелязвайки най-високия си темп на нарастване от шест тримесечия насам, според последния доклад на Counterpoint Research Foldable Smartphone Shipment Tracker. Този скок се дължи основно на значителното увеличение на доставките при няколко китайски производители. По-специално, Huawei за първи път се изкачи на първо място по тримесечни глобални доставки, изпреварвайки Samsung.

Преминаването на Huawei към 5G в сгъваемите устройства е ключов фактор за 257% годишен ръст на годишна база през това тримесечие. Пуснатият на пазара през септември миналата година, първи сгъваем телефон на Huawei с 5G, тип Fold, Mate X5, беше един от най-продаваните на китайския пазар на сгъваеми устройства в продължение на три последователни тримесечия.

През април 2024 г. Huawei пусна на пазара и първия си 5G сгъваем модел Pocket 2, който значително допринесе за доставките през първото тримесечие. Въпреки че се сблъсква с предизвикателства при осигуряването на доставки за своя самостоятелно разработен 5G SoC, Huawei ще продължи да третира сгъваемите устройства като приоритет, като се има предвид по-високото им ценово позициониране.

HONOR и Motorola постигнаха значителен ръст на доставките и на чуждестранните пазари. Глобалният пазарен дял на HONOR в областта на сгъваемите устройства е скочил от 3% преди година до 12% през първото тримесечие на 2024 г., което го прави третият по големина играч. По подобен начин Motorola увеличи глобалния си пазарен дял до 11% и се класира на четвърто място.

През първото тримесечие на 2024 г. сгъваемите телефони тип Fold съставляват 55% от доставките на световния пазар на сгъваеми телефони, надминавайки типа Flip за първи път от 2021 г. насам. Samsung има за цел да си възвърне лидерството на пазара с предстоящия Z Flip6, който обещава подобрена производителност и надеждност. Huawei също си поставя агресивни цели за пазара на клетъчни устройства, като планира да добави модел на по-ниска цена към портфолиото си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *