Кевин Хо: Huawei може да достави 200 милиона смартфона тази година

Непосредствено след премиерата на новата серия смартфони на Huawei (Mate 20), имах възможност да участвам в групово интервю с г-н Кевин Хо, президент на Handset Business, Huawei Consumer Business Group. Цялото интервю можете да видите в прикачения по-долу клип, а като извадка ще ви запозная с някои от по-интересните акценти от него.

На въпрос от колега за представянето на компанията по отношение на доставките на смартфони, г-н Хо сподели очакванията си, че тази година те ще достигнат 200 милиона устройства на фона на 153 милиона през миналата година. Основните продажби на компанията са в Азия и Европа.

Знаем, че инвестициите на Huawei в развойна дейност са сериозни, което се потвърждава и от отговора, който г-н Хо даде на този въпрос – около 10% от приходите, а миналата година дори почти 15%.

г-н Хо се спира и на няколко ключови за смартфоните параметри. Сред тях са издръжливостта на батерията, което става все по-сериозен фактор при избор на устройство и възможността на телефона да „разбира“ околната среда. Той подчерта важността на NPU процесора в новия чипсет на компанията, който се справя с AI задачите. Очаква се през следващата година да се появи и 5G смартфон. Пътната карта за 5G вече е налична, започвайки с предоставянето на достъп до подобна услуга от телекомите, което ще започне именно през 2019.

Huawei не планира пускането на смартфон с Android One, а освен това е малко вероятно други компании да използват Kirin чипсети. Второто се дължи на необходимостта от специална поддръжка и подготовка.

Интересно е мнението на г-н Ху по отношение броя обективи в смартфоните. Първоначално, той се пошегува с контра въпрос – колко обектива има в професионалния фотоапарат? След това допълни, че настоящият брой е оптимален.

Не е изключено до края на годината да видим и собствения виртуален асистент на компанията. Засега, извън Китай, Huawei работи с Google Assistant.

Pavlin Lukanov

One thought on “Кевин Хо: Huawei може да достави 200 милиона смартфона тази година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *