Xiaomi е в черния списък на САЩ. Какво означава това?

Администрацията на президента Доналд Тръмп обозначи Xiaomi за компания с връзки с военния сектор на Китай. Това означава, че тя попада в черния списък, който влезе в сила през ноември чрез подписването на изпълнителна заповед. Като последствие на американските компании е забранено да инвестират капиталови ресурси в нея, което се възприема като финансиране на военния сектор на Китай.

Попадането на Xiaomi в този списък би трябвало да доведе до изтеглянето на всички американски инвестиции в компанията до ноември 2021. Всичко това се случва по-малко от седмица преди сдаването на президентството от Тръмп.

Засега Xiaomi не е под по-строгите ограничения, които засегнаха Huawei и компанията може да продължи да работи с американските си партньори, включително Google и Qualcomm. Предстои да видим дали обаче няма да последват и по-строги мерки. Междувременно от компанията отрекоха да имат връзки с китайските военни.

Засега не е ясно каква ще е политиката на новия президент на САЩ Джо Байдън. Възможно е той да продължи конфронтацията с Пекин или да разведри отношенията, което ще е добра новина за засегнатите от санкции множество компании, включително Huawei.

2 thoughts on “Xiaomi е в черния списък на САЩ. Какво означава това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *