А1 България получи постоянен лиценз за 5G честоти

А1 България спечели първо място на провелия се днес търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България. А1 взе честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще плати общо 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и 8 млн. лева за годишни такси.

„Нашата 5G мрежа работи на нея (бе. ред.: лентата 3600-3700 MHz) от самия си старт, което означава, че с тази инвестиция имаме капацитет да предложим първокласни търговски 5G услуги в най-кратки срокове.“ коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

5G мрежата на A1 предлага скорости, достигащи над 1 000 Mbps и ниско времезакъснение. След придобиването на честотите за постоянно компанията ще може да продължи да развива своята 5G мрежа и да предложи мобилни услуги от пето поколение на индивидуалните и бизнес клиентите.

5G мрежата на А1 вече покрива населението на открито над 75 града и курорта в страната, включително всички по-големи областни центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Кърджали, Ямбол, Сливен, Добрич, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Перник, Видин, Враца и др. Списъкът с поддържани устройства ще се увеличава. Всички клиенти на А1 с абонамент за мобилна услуга и съвместимо устройство могат да тестват 5G, като изпратят безплатен SMS на 1555.

Другите два телекома също участваха в търга и получават честоти. БТК/VIVACOM взема 3700-3800 GHz за 4.6 млн. лв., а Telenor получава 3500-3600 GHz за 4.1 млн. лв.

One thought on “А1 България получи постоянен лиценз за 5G честоти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *