Ревю: Huawei Watch GT 3

С голям ентусиазъм приех възможността да тествам най-новия смарт часовник на Huawei Watch GT 3. Това разбира се има своето обяснение. От години ползвам часовниците от серията, първо Watch GT, а след това и Watch GT 2.

Тези модели, макар да нямаха пълнофункционална операционна система, притежават най-важните за мен черти. Става дума за издръжлива батерия, измерване на основни здравни показатели и възможността за показване на известия и проследяване на тренировки.

Сега с Watch GT 3 компанията надгражда над солидната основа и вкарва някои подобрения, освен във външния вид и чисто функционално. И тази серия се предлага в две разновидности според размера, 46- и 42-милиметрови. За настоящото ревю разполагах с 46-милиметровия Huawei Watch GT 3 Elite Edition, който се отличава с корпус в сребрист цвят и с наличието на стоманена верижка. Има и други варианти в зависимост от цвета на корпуса и включената каишка.

Моделът е доста изискан и вече включва въртяща се мултифункционална коронка по подобие на серията Watch 3. Наличен е и още един елипсовиден бутон, който е прибран по-плътно към корпуса. Разбира се часовникът предлага голям кръгъл AMOLED екран с лека извивка и има сертификация за водоустойчивост.

Верижката от неръждаема стомана има възможност за регулиране на дължината чрез премахване/добавяне на елементи. Освен това обаче часовникът поддържа и универсалния 22-милиметров стандарт за каишки, което означава, че ще можете да използвате и решения по свой вкус.

В комплект с модела идва безжично зарядно, но той може да се зарежда и от други Qi безжични зарядни и дори някои телефони.

Основни характеристики:

Дисплей: 1.43 инча AMOLED, 466 х 466 пиксела
Материал: Неръждаема стомана + пластмаса и сапфирено стъкло / Верижка от неръждаема стомана
Бутони: Бутон за включване + бутон за функции, бутон, който поддържа въртящата се корона
Процесор: ARM Cortex – M
Сензори: Акселерометър, жироскоп, магнитометър, за измерване на пулс, въздушно налягане, температура
Други: високоговорител, GPS, Bluetooth 5.1, безжично зареждане, 5 ATM вооустойчивост
Размер: 11.4 мм дебелина на корпуса, 42.6 г (без каишката)

Часовникът има голям и качествен AMOLED екран, който в случая е с диагонал 1.43 инча и разделителна способност 466 х 466 пиксела. Дисплеят предлага Always On функционалност, с която е активиран постоянно, но така изразходва повече енергия. Яркостта е на добро ниво и картината е отчетлива дори при пряка слънчева светлина. Има и избор между много и разнообразни циферблати, с които да персонализирате часовника в ежедневието си. Друг начин за персонализиране е чрез каишките, като се разчита на универсален стандарт 22 милиметра.

Huawei Watch GT 3 въвежда познатата ни от серията Watch 3 мултифункционална въртяща се коронка. С нея можете да зуумвате в менюто с приложения и преглеждате списъци. Като стана дума за приложения, тук вече можете да инсталирате допълнителни такива през AppGalley от свързания смартфон. Това включва и приложението за навигация Petal Maps, калкулатор, пъзели и др. Работата на интерфейса е плавна и бърза.

За оптимален старт с новия си часовник, а и получаване на пълната поддържана функционалност ще ви трябва приложението Huawei Health, което е налично от магазина за приложения AppGallery за Android и от App Store за iOS. Моделът разчита на Bluetooth за свързване към смартфона.

Сред полезните добавки са барометър, компас, таймер, хронометър и т.н. Watch GT 3 показва също така прогноза за времето и данни за лунната фаза, изгрева и залеза. Разбира се налични са още високоговорител и микрофон, което позволява провеждане на разговори през свързания смартфон. Това може да е полезно в редица ситуации, например когато телефонът ви е в съседната стая или пък шофирате.

Ако имате съвместим смартфон Huawei можете да използвате часовника и за дистанционно заснемане. Watch GT 3 показва и известия от свързания телефон.

Проследяване на здравословни параметри

Новият модел включва обновеният TruSeen 5.0+ модул за измерване на сърдечния пулс. Той има осем фотодиода в комбинация с извито стъкло, което намалява смущенията. Наличен е и алгоритъм с изкуствен интелект (AI) за по-точно следене на пулса и по време на тежки тренировки.

Watch GT 3 може да измерва наситеността на кръвта с кислород (SpO2), което е важен индикатор за състоянието ви. Моделът дава възможност за постоянно следене на този параметър. Освен това има и опция за отчитане на температурата на кожата, която също е възможно да работи постоянно.

Той следи и нивата на стрес, като има и упражнения за дишане, които да ви помогнат да се успокоите при по-напрегнати ситуации. Часовникът проследява и качеството на съня и може да записва менструалния цикъл при жените. Специално за дамите има изискани 42-милиметрови варианти, които са с по-елегантен дизайн.

С него можете и да си поставите цели за пиене на вода, а той ще ви напомня да го правите.

Проследяване на тренировки

Сред основните функции на Watch GT 3 е и разширената поддръжка за проследяване на разнообразни тренировки. В този ред на мисли, часовникът поддържа над 100 вида спортни режими. Сред тях са тичане, колоездене, скачане на въже, ски и плуване. Освен това по време на тренировка можете да слушате и музика през него като за целта свържете поддържани Bluetooth слушалки и заредите любимите си парчета през телефона.

За точно проследяване на тренировките на открито се поддържат системите за позициониране GPS, Beidou, GLONASS, Galileo и QZSS, което подобрява сигнала и намалява смущенията. Watch GT 3 работи с L1 и L5 двубандов сигнал.

Watch GT 3 може да оцени вашите атлетични способности въз основа на предходни данни и да предостави научна и професионална програма за бягане. По време на тренировъчния цикъл програмата може да се коригира автоматично и регулярно въз основа на действителното изпълнение и обратната връзка от данните.

Когато тренировките приключат, той автоматично генерира маршрути за пътуване в приложението Huawei Health, така че можете да споделяте и да поканите приятелите си да се присъединят или да ги запазите за бъдещи посещения. Детайлна информация за тренировките има в приложението Huawei Health. Часовникът има и офлайн навигация с функцията Route Back, която може да ви върне до началната точка ако се загубите.

Все така отлична батерия

Най-силната черта на предстоящите модели в серията Watch GT е издръжливата батерия. При по-големите варианти тя достига до 14 дни с един заряд, а това е така и тук. 46-милиметровият вариант спокойно може да ви даде до две седмици автономия, в зависимост от натоварването. По-малкият издържа до 7 дни, но това е нормално, имайки предвид и по-компактните размери. На фона на това се поддържа и безжично зареждане чрез включения в комплекта адаптер или от други Qi зарядни, включително и смартфони Huawei.

Заключение

Поредното силно попълнение в серията, Huawei Watch GT 3 запазва отличителната издръжливост с един заряд на предшествениците си. Освен това обаче той има подобрен дизайн, включително с мултифункционален бутон коронка. От компанията са добавили и възможност за инсталиране на приложения, макар и в доста ограничен обем към момента. Наред с това получавате възможност за проследяване на редица здравословни параметри и опции за персонализиране чрез циферблати и каишки.

Watch GT 3 46мм и 42мм ще се предлагат в цялата партньорска мрежа на Huawei у нас – A1, Теленор, Виваком, Технополис, Техномаркет, Зора и партньорите на дистрибутора Поликомп. Watch GT 3 46мм със стоманена верижка е на препоръчителна цена от 649 лева, а с черна каишка от ергономичния флуороеластомер – 529 лв. По-малките версии с 42мм корпус идват на препоръчителни цени от 649 лева за металната верижка в цвят Light Gold Milanese, и 529 лв. за варианта с бяла кожена каишка.

Pavlin Lukanov

14 thoughts on “Ревю: Huawei Watch GT 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *