Приключението CES в Лас Вегас

Изложението за потребителска електроника CES е най-голямото от този тип света, като се провежда всяка година в началото на януари в Лас Вегас. Тази година имах шанса да посетя събитието, а подобна възможност не се отдава на много медии от България, най-вероятно бях единственият представител в бранша от страната. В случая това е възможно благодарение на поканата на Vasco Electronics, полската компания, която е популярна с универсалните си преводачи. Повече за тях, както и за най-новите им продукти, които дебютираха в рамките на CES:

CES е значително по-голямо като мащаби спрямо Мобилния конгрес в Барселона, който посещавам през последните години. Тук едни от най-големите технологични компании показват най-новите си продукти и услуги. Освен това обаче има и обширна част с панели, в които представители на тези компании дискутират важни за бранша теми. Тази година разбира се акцентът беше върху технологиите с изкуствен интелект, което е и очаквано, имайки предвид бумът в този сектор. Над 4300 изложители се включиха в изложението, а посетителите бяха над 135 000.

Всички новини при нас свързани с CES можете да намерите тук

В рамките на изложението дебют направиха множество продукти, като голяма част от тях са насочени към американския пазар. Все пак има и немалко новости, които ще видими в Европа, благодарение най-вече на онлайн каналите за разпространение. Голям интерес предизвикват новите поколения телевизори от водещите брандове, като LG, Samsung, Panasonic и Sony, като те актуализират продуктовите си гами от OLED и LED/MicroLED решения. Освен телевизори има и не малко монитори, а акцентът са геймърските модели. В това число LG анонсира най-бързият (240Hz) OLED гейминг монитор.

При смартфоните няма особени изненади, тъй като Samsung подготвя премиерата на серията Galaxy S24 за идната седмица, а редица други компании ще заложат за това на Мобилния конгрес в Барселона. Все пак си заслужава да отличим появата на най-новите геймърски смартфони на Asus в серията ROG Phone 8.

Кратки клипове за някои от щандовете можете да разгледате тук!

Не липсваха и електромобили, но не само като пътнически модели, а и по-големи решения, като камиони и дори екскаватор. За времето, в което успях да разгледам изложението, изпускайки за съжаление деня с големите премиери, успях да се потопя в атмосферата на CES. Всевъзможни компании, много от тях незнайни за нас, се борят за привличане на потребителския и медиен интерес с най-разнообразни джаджи и решения. Имаше не малко роботи, решения за по-здравословен начин на живот, готвене и т.н. Видях футбол с дронове, комуникация чрез холограми, прозрачни телевизори, нови 3D принтери, преводачи, геймърски лаптопи, компоненти и какво ли още не.

Иначе самото пътуване до CES е доста предизвикателно от България и особено за мен, откакто най-близкото ми летище е това във Варна. Общо четири полета с едно преспиване и много безсъние и тичане по летищата. Отвъд това е и разликата във времето, която е значителна, и тъкмо да свикнеш с нея и се налага да отпътуваш обратно.

Все пак приключението си заслужава! Това е начин за нас да погледнем малко в бъдещето, тъй като често тенденциите в САЩ идват в България с известно закъснение. От друга страна новите телевизори например пък се появяват още няколко месеца след дебюта им там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *