Huawei отчита най-големия ръст на приходите си от 2019 г. насам

Huawei отбеляза най-бързия си растеж от четири години насам през 2023 г., като възстановяването на потребителския сегмент и приходите от нови бизнеси като компоненти за интелигентни автомобили ускориха възстановяването ѝ от санкциите на САЩ.

Приходите нараснаха с 9,63% спрямо предходната година до 704,2 млрд. юана (97,48 млрд. долара), като потребителският бизнес допринесе най-много за тази цифра, нараствайки със 17,3% до 251,49 млрд. юана.

Макар Huawei да не е направила разбивка на данните за потребителите, сегментът включва бизнеса с телефони, който миналата година преживя ренесанс, тъй като компанията се завърна на основния пазар на 5G смартфони с Mate 60, очевидно преодолявайки ограниченията на САЩ.

От 2019 г. САЩ ограничиха достъпа на Huawei до американски технологии, обвинявайки компанията, че представлява риск за сигурността, което Huawei отрича. В съобщение за пресата ротационният председател Кен Ху заяви, че резултатите са в съответствие с прогнозите. По време на събитието за представяне на компанията миналата година Менг Уанджоу, финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията, обяви, че Huawei вече не е в кризисен режим.

Нетната печалба през 2023 г. се е увеличила със 144,5% до 87 млрд. юана, като маржът на нетната печалба е нараснал повече от два пъти спрямо предходната година до 12,35%. Част от това идва от текущи плащания от продажбата на марката смартфони Honor, която Huawei продаде през ноември 2020 г., заяви говорител на компанията.

Докато основният бизнес на компанията в областта на ИКТ инфраструктурата остава стабилен, нейният облачен бизнес нараства с повече от една пета, генерирайки приходи в размер на 55,3 млрд. юана. Четиригодишният бизнес на Huawei със софтуер и компоненти за интелигентни автомобили също отбеляза значителен ръст, макар и от по-ниска база за сравнение, като нарасна със 128,1% на годишна база до 4,7 млрд. юана.

Миналата година Huawei обяви, че ще отдели звеното за интелигентни автомобили в нова компания. По-рано този месец Ричард Ю, управляващ директор и председател на отдела за интелигентни автомобилни решения на Huawei, обяви, че звеното вероятно ще излезе на печалба от април, след като през изминалата година загуби милиарди юани, съобщиха местните медии.

Информация от Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *