Задава се турнир по StarCraft 2 от световен мащаб в България

Ако сте сред феновете на популярната стратегическа игра StarCraft 2 то има какво да очаквате през настоящата година. Става дума за Bellum Gens Elite Stara Zagora 2024, първият глобален Major Tier турнир по електронни спортове, на който България е домакин.

Турнирът се организира от Българската СтарКрафт Лига и Bellum Gens, с подкрепата на община Стара Загора. Събитието ще бъде домакин на част от най-големите имена на глобалната сцена. Общо 16 участници, 8 от които с покана, а другите 8, класирали се чрез отворена квалификация. Наградният фонд е 10 000 евро.

С привличането на едни от най-добрите състезатели и брандове ще се постигне и по-голяма популяризация на страната ни като възможна сцена за подобни събития от висок клас. Така и геймърите и феновете у нас могат да станат свидетели на емоциите, които предоставят електронните спортове от този ранг.

Осемте поканени и потвърдили своето участие играчи са:

Рикардо “Reynor” Ромити (21г.) – световен шампион от 2021-ва година и шампион на първия мега-турнир в Саудитска Арабия – Gamers8, през 2023-та година. “Reynor” е от Италия, представител на Red Bull, от отбор BASILISK, и е едва вторият състезател, който не е от Южна Корея, а печели световната титла в тази дисциплина. Reynor играе със Zerg и е суперзвезда на международната esports сцена като цяло.

Лий “Oliveira” Пейнан (23г.) – световен шампион от 2023-та година. Oliveira е от Китай и е първият китаец, който печели световната титла в дисциплината и едва третият състезател, който не е от Южна Корея, а печели световната титла. Той играе с Terran. Oliveira е представител на отбор Weibo Gaming.

Ким “Stats” Дае Йоб (32г.) – Южна Корея – Stats е един от най-популярните Protoss-и на планетата, а множеството му купи и финали са го бетонирали като истинска легенда на сцената. Той е неколкократен национален шампион на Южна Корея, а там националните първенства са считани за едни от най-трудните на планетата. Псевдоним на Stats е “The Shield of Aiur”, което в буквален превод означава: “Щитът на Айър”. Stats е представител на отбор Twisted Minds.

Канг “Solar” Мин Су (28г.) – Южна Корея – Solar е любимец на англоговорящата публика, тъй като е сред малкото южнокорейски състезатели, които дават интервюта на английски език. Той е неколкократен шампион на Южна Корея, считан от мнозина за един от най-добрите зерги на планетата. Solar е състезател на Team Vitality.

Клемент “Clem” Депланш (22г.) – Франция – Clem без съмнение е най-добрият млад талант от Европа, който играе с Terran. Механическите му умения на моменти са над всички останали на планетата и неслучайно, този състезател е шесткратен шампион на Европа и победител в един от глобалните Мастърс турнири на ESL. Clem е състезател на Team Liquid.

Тобиас “ShoWTimE” Сийбър (30г.) – Германия – ShoWTimE е сред фаворитите на европейската сцена, бидейки години наред най-добрият протос от Стария континент. Неговият прякор е “Die Mauer”, което в буквален превод означава “Стената”. Аудиторията го кръщава така, тъй като Тобиас е пословичен със своята почти непроницаема защитна игра.

Диего “Kelazhur” Швимер (28г.) – Бразилия – По настоящем, Kelazhur е номер 3 в комбинираната ранглиста на Южна и Северна Америка. Бразилецът е истинско маестро, с войските на терана, и без никакво съмнение ще гледа да представи американския регион по най-добрия начин.

Пьотър “Spirit” Валукевич (25г.) – Полша – полският теран играч трупа слава с непрестанно подобряващата му се игрова форма. Към момента той катери европейската ранглиста, която е най-изпълнената с конкуренция след тази на Южна Корея, и заема гордо 6-тата позиция в класирането. Spirit играе за отбор Natus Vincere (Na’Vi).

Редом до тези поканени играчи ще има още 8 състезатели, класирали се от отворените квалификации.

Отворените квалификации ще бъдат две – една глобална и една българска:

20.07.2024г. – събота – Глобална Отворена Квалификация – тя ще определи 7 състезатели и ще бъде отворена за играчи от цял свят. Ще се излъчи на живо.

21.07.2024. – неделя – Българска Отворена Квалификация – тя ще определи един българин, който да представя родината ни на този международен турнир. Ще бъде отворена за всички български играчи, които биха искали да се пробват.

От 4-ти до 8-ми септември ще се проведе Главното Събитие на турнира, като на 4-ти феновете ще имат възможност да вземат своите гривни, спрямо билетите, които са закупили и да се снимат с любимите си състезатели, на т.нар. “Медиен Ден”. От 5-ти до 8-ми ще бъдат състезателни дни, като на 8-ми ще бъде излъчен големия шампион.

Повече за турнира

Турнирът ще се проведе в сърцето на древната Тракийска Низина, на сцената на Летен Театър Стара Загора, и ще бъде първият от този тип на Балканите, който е на открита сцена.

Домакин и коментатор на събитието ще бъде създателят на БСЛ – Лъчезар “Exalted” Каменов, а сред останалите водещи са, както международни таланти като неповторимия Кевин “Rotterdam08” ван Дер Кой, така и един от любимците на родната публика Константин “NoThx” Кънев.

Билетите са на три нива, Gold, Diamond и Master с цени от съответно 80 лв., 120 лв. и 195 лв., като са налични през Eventim.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *